Voedselallergie bij kinderen

Klinische praktijk
A.C. Douwes
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:1388-92

Zie ook de artikelen op bl. 1377 en 1392.

Ongewenste reacties na het gebruik van voedingsmiddelen kunnen op verschillende manieren tot stand komen. Dit overzicht beperkt zich tot de symptomen die het gevolg zijn van een immunologische reactie op een voedselallergeen. Voedselallergie (VA) richt zich in het bijzonder tegen eiwitten in de voeding. Hoewel VA bij volwassenen niet zeldzaam is, komt de aandoening vooral voor bij zuigelingen en jonge kinderen. Epidemiologisch onderzoek laat zien dat 2-19 van de kinderen in deze leeftijdscategorieën verschijnselen van VA heeft.1-4

Verschijnselen

De verschijnselen die aan VA worden toegeschreven betreffen nagenoeg ieder orgaansysteem. Sommige verschijnselen zijn weinig specifiek voor VA, maar komen bij VA wel vaak voor (tabel 1). Enkele van de specifieke en enkele veel voorkomende aspecifieke symptomen worden nader toegelicht.

Rashes zijn rode vlekken. Ze ontstaan tijdens of kort na een voeding in het gelaat, de hals en op de…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Vrije Universiteit, afd. Kindergeneeskunde, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Dr.A.C.Douwes, kinderarts.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Rotterdam, september 1988,

Met veel belangstelling hebben wij het zeer interessante en lezenswaardige artikel van collega Douwes gelezen (1988;1388-92). Aanvullend maken wij graag enige opmerkingen. Hoewel collega Douwes rashes in het gelaat noemt, komt onvoldoende naar voren, dat deze ‘erythemen’ meestal berusten op contact-urticaria. Minimale en lokale reacties op voeding bestaan inderdaad uit roodheid (of urticaria of alleen pruritus) in het gelaat, vooral rond en in de mond, maar ook op de handen. Deze afwijkingen duiden op contact-urticaria. Men onderscheidt immunologische en niet-immunologische (irritatieve) contact-urticaria. Door koemelk veroorzaakte contact-urticaria van immunologische aard is eerder beschreven bij kinderen met constitutioneel eczeem en koemelk-allergie.12

Zelf maken wij gebruik van dit verschijnsel als diagnostische test of als ‘pretest’ bij orale voedselprovocaties met koemelk of ei. Aan dit testsysteem verbonden wij de naam VAT (voedselapplicatietest). De test is gebaseerd op direct huidcontact (maximaal 30 minuten) met voedsel in de staat waarin het gewoonlijk geconsumeerd wordt.

A.P. Oranje
R.S.R. Aarsen
G. Liefaard
Literatuur
  1. Oranje AP. Atopisch eczeem. In: Oranje AP, red. Enkele aspecten van de kinderdermatologie. Ie ed. Nieuwegein: Glaxo, 1987: 7-20.

  2. Salo OP, Mäkinen-Kiljunen S, Juntunen K. Milk causes a rapid urticarial reaction on the skin of children with atopic dermatitis and milk allergy. Acta Derm Venereol 1986; 66: 438-42.

Amsterdam, oktober 1988,

Met collega Oranje et al. ben ik het eens dat lokale roodheid het gevolg kan zijn van huidcontact met een allergeen. Ouders maken hiervan nogal eens melding wanneer er met bijvoorbeeld melk op de huid is gemorst. Over de sensitiviteit en specificiteit van een hierop gebaseerde testprocedure is echter niets bekend, evenmin als van de gebruikelijke huidprik- of intracutane testmethoden.

Overigens bedoelde ik in mijn artikel met de aanduiding rashes een vlekkerige roodheid in het gelaat, de hals en op de borst die niet veroorzaakt wordt door huidcontact, maar ‘van binnen uit’ ontstaat. Aangezien in het artikel geen melding werd gemaakt van het vóórkomen van contact-urticaria bij kinderen met voedselallergie ben ik de Rotterdamse collegae erkentelijk voor hun aanvulling.

A.C. Douwes