Veelgestelde vragen

Bekijk hier alle veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Wijzigingen per 1 januari 2024

Wat gaat er veranderen per 1 januari 2024?

Per 1 januari 2024 verschijnt het NTvG als maandblad. We bewegen mee met de huidige maatschappij, onze lezers en de digitalisering van informatie. Alle artikelen zijn ‘digital first’, online lees je de meest recente artikelen. Ook biedt het NTvG een podcast om bij te blijven en een AI-toepassing die het zoeken in wetenschappelijke informatie heel makkelijk maakt!

Wil je meer weten over deze veranderingen? Mail dan naar: redactie@ntvg.nl 

Waarom gaat het NTvG veranderen?

Het NTvG wordt uitgegeven door de Vereniging NTvG. De Vereniging heeft geen winstoogmerk maar streeft wel naar een neutrale exploitatie om de toekomst van het platform te garanderen. De opkomst van digitale informatietechnologie heeft invloed op hoe artsen met informatie omgaan vandaag de dag en de behoefte aan een papieren tijdschrift is verminderd. Het NTvG heeft de afgelopen 15 jaar veel digitale kanalen toegevoegd aan het wekelijkse tijdschrift zoals een website, diverse nieuwsbrieven, updates via sociale mediakanalen, een podcast en vanaf half oktober ook de AI functionaliteit. Langzamerhand zijn de meeste van onze lezers deze nieuwe informatiekanalen gaan gebruiken en waarderen en is de behoefte aan ook nog een wekelijks tijdschrift op papier verminderd. Daarom hebben we nu besloten om de frequentie van het papieren tijdschrift terug te brengen tot maandelijks. Er worden nog steeds dagelijks nieuwe publicaties op de website gepubliceerd en via alle andere digitale kanalen verspreid. 

Wat verandert er voor mij als abonnee?

Heb je een compleet abonnement? Vanaf 1 januari ontvang je het papieren NTvG in de vorm van een fijn leesbaar maandblad. Het nieuwe NTvG ziet er anders uit, maar alles van waarde blijft behouden. We blijven artikelen van artsen publiceren die relevant zijn voor de klinische praktijk, die discussie op gang brengen en die inspiratie en vergezicht bieden voor de Nederlandse gezondheidszorg. Alle artikelen uit het blad (en meer) verschijnen online. De distributie via de sociale media wordt geïntensiveerd en je kunt ook via de nieuwsbrieven, dossiers of de tweewekelijkse podcast op de hoogte blijven van onze publicaties. Het NTvG-portfolio met geaccrediteerde nascholingstoetsen bij artikelen wordt verder uitgebouwd. Daarnaast kun je gebruik gaan maken van de NTvG AI-toepassing. Stel je vragen aan ASK NTvG en je ontvangt een antwoord met daarbij de bronvermeldingen (maximaal 7 NTvG-artikelen), waar je gedetailleerder informatie kunt vinden over je vraag. De prijs van je abonnement verandert niet. Mocht je het NTvG niet meer willen ontvangen, dan kun je uiteraard je abonnement opzeggen. Heb je nog een periode vooruitbetaald, dan krijg je het abonnementsgeld gerestitueerd. Heb je een digitaal abonnement? Er verandert niets. Wel zul je zien dat de vormgeving en typen artikelen veranderen. Je abonnement blijft dezelfde prijs, maar je kunt nu gebruik gaan maken van de nieuwe NTvG AI-toepassing. Ook kun je nog steeds geaccrediteerde toetsen maken bij de 10 vragen over en Leerartikelen.  Heb je een instellingsabonnement? Per 1 januari 2024 stoppen we met het aanbieden van instellingsabonnementen en kun je alleen nog gebruikmaken van het enorme archief van het NTvG via een individueel abonnement. Vragen? Stuur een mail naar:  instelling@ntvg.nl Ben je student? Als je al een studentenabonnement hebt, blijf je hiervoor ook hetzelfde tarief betalen. Daarmee ontvang je iedere maand het fijn leesbare tijdschrift. Wil je het NTvG alleen online gebruiken of heb je al een digitaal studentenabonnement? Dan maken we dat nóg toegankelijker door je abonneetarief te verlagen. Meer informatie daarover ontvang je dan per mail. Wil je een studentenabonnement afsluiten? Klik dan hier

Wat verandert er voor mij als auteur?

Als auteur van een artikel voor het NTvG kun je niet langer meer spontaan een artikel indienen. De redactie vraagt altijd eerst een presubmissieverzoek voordat je per mail een link (proposal) ontvangt waarmee je je artikel kunt indienen via ons Editorial Manager systeem. 

Klik hier voor de uitleg over het presubmissieverzoek.

Ook veranderen de rubrieksoorten van het NTvG. Welke nieuwe rubrieken wij hanteren voor 2024 vind je hier.

Nog vragen? Mail naar: redactie@ntvg.nl

Wat verandert er voor mij als lezer via een instelling?

Het NTvG wordt uitgegeven door de Vereniging NTvG. De Vereniging heeft geen winstoogmerk maar streeft wel naar een neutrale exploitatie om de toekomst van het platform te garanderen. Het NTvG is geheel afhankelijk van de inkomsten uit abonnementen. Voor veel artsen is digitale toegang tot het NTvG voldoende; als ze die toegang via hun instelling hebben, is dat vaak reden om hun eigen abonnement niet te verlengen. 

Het NTvG heeft daarom nu besloten om geen instellingsabonnementen meer aan te bieden vanaf 1 januari 2024. We vinden het jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen, want de Vereniging NTvG zou het liefst het NTvG en het sinds 1957 opgebouwde archief vrij toegankelijk maken voor iedereen in Nederland. 

Zowel de gebruikscijfers als het klantenonderzoek dat wij regelmatig uitvoeren, geven aan dat het NTvG een belangrijke bron is van betrouwbare en onafhankelijke vakinformatie voor Nederlandse artsen. Het NTvG wordt veel gebruikt bij onderwijs, opleiding en nascholing. De stap om te stoppen met de instellingsabonnementen is niet lichtvaardig genomen; de omstandigheden dwingen ons hiertoe. We hopen dat je hiervoor begrip kunt opbrengen. We hopen ook dat je ons wilt steunen en een persoonlijk abonnement wilt houden of afsluiten om na 1 januari 2024 toegang tot www.ntvg.nl en desgewenst het tijdschrift te behouden.

Persoonlijk abonnement afsluiten? Dit kun je hier afsluiten. Vragen? Stuur een mail naar:  instelling@ntvg.nl

Waar kan ik de nieuwe instructies voor auteurs vinden?

In 2024 hanteren we nieuwe rubrieken. De oude rubrieken zoals een klinische les, casuïstiek, 10 tips etc komen te vervallen voor print maar online blijven de artikelen in de oude rubrieken wel gewoon beschikbaar en doorzoekbaar etc. Er komen online dus nieuwe rubrieken bij. De instructies voor het schrijven van een artikel voor het NTvG voor 2024 staan hier: www.ntvg.nl/service/auteurs/instructies

Let op: per 1 januari 2024 is het niet meer mogelijk om spontaan een artikel in te dienen. We vinden het een verspilling van tijd en moeite van de auteurs als we een kant-en-klaar aangeleverd artikel moeten afwijzen omdat het niet bij het NTvG past. Daarom werken we vanaf nu uitsluitend nog met voorindiening van een beknopte opzet van het artikel, de zogenoemde ‘presubmissies’. Uiteraard blijven we alle manuscripten onderwerpen aan peerreview, waarin onze 40 sectieredacteuren een rol van grote waarde blijven spelen. 

Heb je een idee voor publicatie? Lees dan hoe het werk om een presubmissieverzoek in te dienen. 

Hoe kan ik een geschreven manuscript indienen?

Het indienen van een artikel verloopt in 2024 niet anders dan voorheen. Het indienen gaat nog altijd via het elektronische artikelinvoer- en peer reviewsysteem Editorial Manager van het NTvG. Auteurs kunnen via dit systeem snel en gemakkelijk online manuscripten indienen en de status van al ingevoerde manuscripten bekijken. Lees hier meer over het indienen van een manuscript. Of mail naar: em@ntvg.nl

Als auteur van een artikel voor het NTvG kun je niet meer spontaan een artikel indienen. De redactie stuurt altijd eerst een presubmissieverzoek voordat je per mail een link (proposal) ontvangt waarmee je je artikel kunt indienen via ons Editorial Manager systeem. Klik hier voor de uitleg over het presubmissieverzoek. Ook veranderen de rubrieken van het NTvG. Welke nieuwe rubrieken wij hanteren voor 2024 vind je hier: www.ntvg.nl/service/auteurs/instructies.

 

Wanneer kan ik het eerste maandelijkse nummer verwachten?

Het eerste maandnummer zal verschijnen bij de abonnees op donderdag 4 januari 2024. Afhankelijk van de postdienst zal het tijdschrift op donderdag, vrijdag of zaterdag worden bezorgd. 

Hoe kan ik mijn feedback delen over deze verandering of suggesties doen voor inhoud in de toekomstige nummers?

Heeft u opmerkingen over de maandelijkse uitgave van het NTvG? Mail dan naar: redactie@ntvg.nl 
Heeft u een idee voor een publicatie? Lees dan hier meer over de instructies voor auteurs en het indienen van een presubmissieverzoek.

Mijn abonnementsgegevens

Hoe geef ik een adreswijziging door?

Je kunt je adreswijziging op 3 manieren doorgeven: via dit formulier, via e-mail, of door een brief te sturen naar:

NTvG
T.a.v. Klantenservice
De Trompet 1739
1967 DB Heemskerk

Let op: Vermeld zowel je oude als nieuwe adres en je abonneenummer.

Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?

Abonnementen moeten uiterlijk 2 maanden vóór de volgende factuurdatum schriftelijk beëindigd worden. Dit kan op 2 manieren:

  1. Om je abonnement op te zeggen vul je dit formulier volledig in met je gegevens, of
  2. Je stuurt je opzegging met je aboneenummer en adresgegevens naar:
     

NTvG
t.a.v. Klantenservice
De Trompet 1739
1967 DB Heemskerk

Kan ik mijn abonnement per direct opzeggen in het kader van de Wet Van Dam?

Het NTvG is vakliteratuur (het abonnement wordt in het algemeen afgesloten vanuit beroep) en dient daarom door de abonnee minimaal  2 maanden voor afloop van de periode waarvoor betaald is opgezegd te worden bij onze klantenservice.

De Wet van Dam is van toepassing op diegenen die als consument een abonnement hebben afgesloten. Daarom is voor studenten het NTvG na de eerste contractperiode wél maandelijks opzegbaar, zij lezen het tijdschrift nog niet beroepshalve.

Het NTvG bevat specifieke wetenschappelijke informatie en staat geregistreerd als vakliteratuur voor personen die handelen in de uitoefening van een medisch beroep. Deze vakliteratuur valt buiten de Wet Van Dam. De kosten voor het NTvG abonnement zijn overigens wel 100% fiscaal aftrekbaar omdat het vakliteratuur betreft.

Waar kan ik mijn abonneenummer vinden?

Je abonneenummer staat op de plastic adreswikkel van het tijdschrift. Je kunt het abonneenummer ook hier opvragen.

Website

Hoe open ik een ICMJE-formulier?

De ICMJE-formulieren (verklaring belangenverstrengeling) bij artikelen zijn PDF-bestanden die kunnen worden geopend met Adobe Reader. Oude ICMJE-formulieren zijn interactieve PDFs die soms niet door de browser worden ondersteund. Door het bestand te downloaden naar je apparaat kan het formulier alsnog worden gelezen met Adobe Reader.

Hoe reageer ik op een artikel?

Met een webaccount kun je reageren op artikelen, ook als niet-abonnee. Onderaan het betreffende artikel kan er via een formulier een reactie worden geplaatst. Let hierbij op dat een reactie een beperkt aantal tekens (3600) mag zijn.

Hoe verwijs ik naar een NTvG-artikel?

Het NTvG heeft de klassieke wijze van artikelreferenties verlaten: in plaats van een paginanummer in het papieren tijdschrift, krijgt ieder artikel een unieke e-locator. Dit is een letter- en cijfercombinatie die verwijst naar een publicatie op de website. Ook de artikelen in het wekelijkse papieren tijdschrift zijn voorzien van deze e-locator.
 
Voorbeeld: Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;153:A1234

Bij het plaatsen van een verwijzing naar een NTvG-artikel in bijvoorbeeld een literatuurlijst, gebruik je voor artikelen die zijn verschenen na 1 januari 2009 de e-locator. Oudere artikelen behouden hun paginaverwijzing; dit staat duidelijk aangegeven bij de betreffende artikelen onder het kopje Artikelinformatie.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

Ik heb problemen met inloggen op de website

Om in te loggen klik je rechtsboven op de blauwe knop Inloggen. Vul vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en klik op Inloggen.

Als je je gegevens goed hebt ingevoerd, maar toch niet wordt ingelogd, probeer dan eerst het cachegeheugen en de cookies in je browser te wissen.

Ben je je wachtwoord kwijt? Klik op: Wachtwoord vergeten?

Als je bij het wachtwoordherstel een foutmelding krijgt, probeer dan eerst het cachegeheugen en de cookies in je browser te wissen. Vervolgens stel je het wachtwoord opnieuw in.

Heb je al een abonnement, maar nog geen account op de website? Klik dan rechtsboven op de blauwe knop Inloggen en vervolgens op de knop Maak een account aan.

Ik wil de NTvG app

Het NTvG heeft geen aparte app maar je kunt wel via een button op je startscherm snel naar het NTvG: 

Voor iPhone:

Open Safari of de browser die je op je iPhone gebruikt.
Ga naar de website of app waarvoor u een snelkoppeling wilt maken.
Tik op de knop Delen (het vierkantje met een pijl naar boven) onderaan het scherm.
Scroll naar beneden om de optie "Toevoegen aan beginscherm" te vinden en tik erop.
Pas desgewenst de naam van de snelkoppeling aan en tik op "Toevoegen" in de rechterbovenhoek van het scherm.
De snelkoppelingsknop verschijnt nu op het startscherm van uwE iPhone.

Voor Android:

Open de Chrome-app of de browser die u op uw Android-apparaat gebruikt.
Ga naar de website of app waarvoor je een snelkoppeling wilt maken.
Tik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm.
Selecteer "Toevoegen aan beginscherm".
Pas desgewenst de naam van de snelkoppeling aan en tik vervolgens op "Toevoegen" in de rechterbovenhoek van het scherm.
De snelkoppelingsknop verschijnt nu op het startscherm van je Android.
Dat is het! U zou nu een snelkoppelingsknop moeten hebben op het startscherm van uw mobiele apparaat.

Ik wil mijn webaccount laten verwijderen

Conform de AVG is het mogelijk om je volledige webaccount te verwijderen. Mail naar webredactie@ntvg.nl om je webaccount te laten verwijderen.

Waar staan mijn inloggegevens voor de website?

Om volledige artikelen op de website van het NTvG te lezen moet je je registreren met je abonneenummer. Daartoe maak je een account aan op de website en vul je je abonneenummer in. Dit nummer staat op de plastic adreswikkel van het tijdschrift. Ben je de wikkel kwijt of ontvang je geen papieren tijdschrift, dan kun je via dit formulier het abonneenummer opvragen.

Wat houdt het Open-access-beleid van het NTvG in?

Download hier ons Open access beleid 

Distributie van artikelen

Mag ik een pdf van mijn artikel op een andere website zetten of op andere wijze distribueren?

Nee, helaas staat het NTvG dat nooit toe. NTvG-artikelen kunnen uitsluitend gelezen worden op de NTvG-website of in het tijdschrift. Als wij auteurs of andere organisaties zouden toestaan NTvG-artikelen te verspreiden, zou dat al snel effect hebben op het aantal artsen dat besluit een abonnement op NTvG te nemen. Mensen die geen abonnement hebben kunnen wel een beperkt aantal artikelen gratis op de NTvG-website lezen.

Waarom staat NTvG distributie van pdf's door auteurs of andere organisaties niet toe?

Het NTvG heeft geen winstoogmerk. Het is eigendom van de Vereniging NTvG die bestaat uit de oud-redacteuren van het tijdschrift. Om het voortbestaan van het tijdschrift te kunnen garanderen moet het NTvG voldoende inkomsten uit abonnementen halen om de kosten van de productie van het platform en tijdschrift te kunnen dragen en de kwaliteit op peil te houden. De enige bron van inkomsten zijn persoonlijke abonnementen. Het NTvG accepteert vanaf 2021 geen advertenties meer van de farmaceutische industrie omdat de redactie denkt dat dit beter is voor de onafhankelijkheid van het tijdschrift.

Abonnement

Hoe neem ik een abonnement op het NTvG?

Je kunt je abonneren via de website. Hier kies je welke abonnementsvorm voor jou van toepassing is.

Hoe vraag ik automatische incasso aan?

Om je factuur automatisch te betalen zodat je er geen omkijken meer naar hebt, kun je een machtiging tot incasso afgeven via dit formulier.

Ik heb het tijdschrift niet ontvangen. Wat kan ik doen?

Je kunt telefonisch contact opnemen met de klantenservice (0251-760131), het formulier invullen of een e-mail sturen naar: ntvg@aboland.nl.

Ik wil een los exemplaar van het NTvG bestellen

Voor een los exemplaar van een bepaald recent verschenen nummer kun je contact opnemen met onze afdeling marketing via marketing@ntvg.nl.

Wil je een willekeurig proefnummer aanvragen? Vul dan het aanvraagformulier in. Je ontvangt dan het nieuw te verschijnen nummer.

Kan ik direct inloggen zodra ik een abonnement heb afgesloten?

Je krijgt direct na het afsluiten van een abonnement een link toegestuurd naar het mailadres waarmee je je abonnement hebt afgesloten om je webaccount mee te activeren. Hierna kun je inloggen om artikelen te lezen. LET OP: deze mail komt vaak in de spamfolder terecht. Controleer dus ook je spam. 

Kan ik ook een abonnement cadeau geven?

Voor het cadeau geven van een abonnement kunt u contact opnemen met onze klantenservice (ntvg@aboland.nl of 0251-760131).

Wanneer krijg ik het eerste nummer?

Je ontvangt het eerste nummer binnen twee weken na je aanmelding.

Wat zijn de algemene voorwaarden?

Kijk hier voor de algemene voorwaarden.

Abonnementstarieven

Hoe lang is het studententarief geldig?

Tot en met het zesde studiejaar.

SBOH-abonnement

Hoe kan ik mijn SBOH-NTvG-abonnement omzetten in een regulier NTvG-abonnement?

Het SBOH brengt het NTvG op de hoogte van het einde van je SBOH-NTvG-abonnement. Je ontvangt automatisch een mail waarmee je het abonnement kunt verlengen.

Via de SBOH krijg ik een abonnement op het NTvG, maar ik heb al een NTvG-abonnement. Wat moet ik nu doen?

Je hoeft zelf niets te doen. De SBOH geeft je aanmelding aan het NTvG door, waarop de klantenservice ervoor zorgt dat je lopende NTvG-abonnement wordt stopgezet en het eventueel openstaande bedrag voor de resterende abonnementsperiode wordt gecrediteerd.

Via de SBOH krijg ik een abonnement op het NTvG. Hoe regel ik dit?

Je hoeft zelf niets te doen. De SBOH geeft je aanmelding aan het NTvG door en je abonnement start automatisch.

Podcast

Kan ik onderwerpen aandragen voor de podcast van het NTvG?

Ja, dat kan zeker! We ontvangen je ideeën graag via podcast@ntvg.nl.