Persistentie van enterovirussen; een verband met chronische aandoeningen?

Klinische praktijk
J.M.D. Galama
W.J.G. Melchers
P.J.H. Jongen
F.W.A. Heessen
J.W.M. van der Meer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:2019-23

Zie ook de artikelen op bl. 2005, 2010, 2014 en 2017.

Van enterovirussen is bekend dat ze een zogenaamde lytische infectie veroorzaken, dat wil zeggen een infectie waarbij de gastheercel te gronde gaat. Hierdoor komt nieuw geproduceerd virus vrij uit de geïnfecteerde cel en kan de infectie zich verspreiden. Zodra de afweer op gang komt, zullen virusspecifieke antistoffen deze verspreiding verhinderen (neutralisatie) en wordt het virus geëlimineerd. Op deze wijze is persistentie van het virus uitgesloten, tenzij de geïnfecteerde cel op een of andere manier intact blijft. Volgens gangbare opvattingen is cellysis echter een obligaat kenmerk van enterovirusinfecties.

De resultaten van recent onderzoek wijzen er echter op dat enterovirussen ook een peristerende infectie kunnen veroorzaken waarbij de geïnfecteerde cel vermoedelijk niet direct te gronde gaat. Hierdoor zouden enterovirussen rechtstreeks betrokken kunnen zijn bij chronische ziekten zoals poly- en dermatomyositis, idiopathische cardiomyopathie met dilatatie en diabetes mellitus. Deze ziekten worden…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis St. Radboud, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Afd. Medische Microbiologie, sectie Virologie: dr.J.M.D.Galama, medisch microbioloog; dr.W.J.G.Melchers, moleculair bioloog; dr.F.W.A.Heessen, bioloog-viroloog.

Afd. Neurologie: P.J.H.Jongen, neuroloog.

Afd. Algemene Interne Geneeskunde: prof,dr.J.W.M.van der Meer, internist.

Contact dr.J.M.D.Galama

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties