Gefascineerd door vette vis

Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1278

Samenvatting

Als het aan Philip Calder ligt, eet iedereen 4 tot 5 maal vette vis per week om genoeg gezonde omega-3-vetzuren binnen te krijgen. Calder, voedingsimmunoloog, houdt zich al ruim 20 jaar bezig met onderzoek naar omega-3-vetzuren en hun rol bij ontsteking. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde sprak hem over zijn vetzuurfascinatie.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In het interview van Lucas Mevius (NTvG 2012-13) voert professor Philip Calder een warm pleidooi voor het eten van vette vis, liefst 4-5 maal per week. Het doel hiervan is het dieet te voorzien van voldoende omega-3 vetzuren. Deze vetzuren spelen een beschermende rol bij ontstekingsremming.
Ik denk dat het beter is de intake van omega-3 vetzuren te spreiden over verschillende voedingsmiddelen. In het algemeen geldt immers dat elk waardevol voedingsmiddel ook intrinsieke nadelen kent. Een gevarieerd dieet is daarom het verstandigste.
Bronnen van omgega-3 vetzuren zijn, naast de genoemde vette vis: koolzaadolie, walnoten, schelpdieren, verrijkte dieetmargarine en soja. Minder bekend maar zeer rijk aan omega-3 vetzuren is Chia (Salvia Hispanica), uiterlijk een beetje op maanzaad gelijkend product (heerlijk door groene salades), afkomstig uit Midden- en Zuid Amerika. 
Het focussen op alleen vette vis als bron voor omega-3 verzuren kan schadelijk zijn, omdat vette vis ook bekend staat om de relatief hoge dioxinegehaltes: dioxine wordt sterk opgenomen in vetweefsel van zowel de vis als de mens. 

Willemien Boland, jeugdarts