Herken betrouwbaar onderzoek!

Methodologie

Syllabus 'Medische informatie de baas'

syllabus

Waar moet je op letten bij het lezen van wetenschappelijke literatuur?

Veel lezers hebben een hekel aan de methodologie-blokjes in onderzoeksartikelen. Zet je over de weerzin heen. Als je de speciale syllabus Medische informatie de baas van prof.dr. Groenwold bestelt voor € 17,95, weet je zeker of je de rest van zo’n artikel nog wel moet lezen. En dat spaart tijd!


 koop in onze webshop

 

Online leermodule 'Medische informatie de baas'

leermodule

Speciaal voor NTvG-abonnees is deze Medische informatie de baasonline leermodule beschikbaar. Verdeeld over vier secties lees je online de theorie en maak je steeds een bijbehorende quiz om je kennis te toetsen. Wanneer je deze leermodule hebt doorlopen kun je beoordelen of een artikel betrouwbaar en klinisch relevant is.  

doe de online leermodule 

 

Bekijk de uitlegvideo's over methodologische begrippen

Wat zijn missende waarden?

In de syllabus 'Hoe lees ik wetenschappelijk onderzoek?' staan verwijzingen naar filmpjes op het NTvG Vimeo-kanaal. In ruim 1 minuut worden diverse basale begrippen uit de methodologie, zoals p-waarde, generaliseerbaarheid en bias, inzichtelijk gemaakt.

bekijk de uitlegvideo's

 

Dossier ‘Methodologie van onderzoek’

syllabus

De afgelopen jaren hebben we veel artikelen gepubliceerd over de methodologie van onderzoek. Deze artikelen staan gebundeld in een dossier. Het is raadzaam om te beginnen met het inleidende artikel van onze oud-hoofdredacteur Yolanda van der Graaf en Joost Zaat (A9004). Zij nemen de lezer stap voor stap mee bij het lezen van onderzoeksartikelen. Bij elke stap leer je te beoordelen of een onderzoeksartikel deugt of belangrijk genoeg is om verder te lezen.

bekijk het dossier

 

Beoordeel of een artikel relevant en juist is met de infographic

infographic

Bij de artikelenreeks in het dossier en de syllabus is ook een infographic gemaakt. Hierin zijn de stappen voor het beoordelen van onderzoeksartikelen nog eens kort samengevat.

bekijk de infographic

 

Aanbieding voor scholing binnen instellingen

Heeft jouw instelling interesse in gebruik van de syllabus 'Medische informatie de baas?' voor meerdere personen binnen een opleiding? Stuur ons dan een e-mail en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

mail NTvG voor info