Efficiënt medisch zoeken

1 | Hoe vind ik de pdf?

Iedereen kan zoeken?

Iedereen kan zoeken maar niet iedereen kan goed zoeken. Daarbij spelen de enorme hoeveelheid (wetenschappelijke) informatie, zoekvaardigheden en de verschillen in zoekmogelijkheden tussen zoekmachines een rol. In dit artikel geven we uitleg en tips om gerichter en efficiënter te zoeken.

Wat moet ik weten?

In dit artikel ligt de nadruk op open bronnen (zoals PubMed en Google Scholar), zodat alle lezers met de tips aan de slag kunnen. We besteden aandacht aan slim zoeken in verschillende bronnen en aan het gericht zoeken van de béste informatie door het zoeken naar geaggregeerde informatie, zoals richtlijnen en systematische reviews. En om alle literatuur die je gevonden hebt te beheren, wijzen we je de weg naar een geschikt programma voor referentiemanagement

Er is hulp!

Niet voor alle doeleinden zijn open bronnen alléén voldoende, denk bijvoorbeeld aan het zoeken voor een systematische review. We verwijzen daarom ook af en toe naar betaalde bronnen, die alleen toegankelijk zijn in bibliotheken van universiteiten, grotere (opleidings)ziekenhuizen en onderzoeksinstituten. Vaak kan je daar hulp krijgen bij complexere zoekvragen, PubMed-cursussen volgen, enzovoorts. Neem dus vooral eens contact op met de bibliotheek in je eigen instelling. Als je ergens werkt waar geen bibliotheek is, lees dan vooral de tips in de sectie Fulltext finders.

Bepaal je zoekstrategie Download de PDF