Online leermodule: 'Medische informatie de baas?'

Waar moet u op letten bij het lezen van wetenschappelijke literatuur?

Veel lezers hebben een hekel aan de methodologieblokjes in onderzoeksartikelen. Zet u over uw weerzin heen. Als u als ingelogd NTvG-abonnee deze online quiz-module doorloopt, weet u zeker of u de rest van zo’n artikel nog wel moet lezen. En dat spaart tijd!

Lees sectie 1:   Inleiding en onderzoeksvraag (15 min)

 maak quiz 1  8  vragen (8 min)

Lees sectie 2:  Methode van een onderzoek (30 min)maak quiz 2  12 vragen (15 min)
Lees sectie 3:  Resultaten van een onderzoek  (15 min)maak quiz 3 7 vragen (7 min
Lees sectie 4:  Beschouwing en samenvatting (10 min)maak quiz 4  6 vragen (6 min)

Hoe ziet de online leermodule er uit en wat ga ik leren?   

De online leermodule heeft de opbouw van een wetenschappelijk onderzoeksartikel. Daarmee vormt zij een stappenplan om te beoordelen of een artikel deugt en of het belangrijk genoeg is om integraal te lezen. Elke sectie theorie kunt u zelf toetsen door het maken van een quiz. Het is makkelijk om de quiz te openen in een nieuw browserscherm zodat u tussen theorie en vragen kan switchen. Om te beginnen klikt u op sectie 1 hierboven en maakt u quiz 1.

Voordat u begint...

Methodologie kan behoorlijk taai zijn. Hieronder krijgt u, als opwarmertje, een kort overzicht van de stappen in de vorm van een bordspel. Door naar beneden te scrollen loopt u stapsgewijs door het complete reviewproces van een artikel. Dit is slechts bedoeld als een visuele quick-scan. De uitgebreide theorie-secties uit de leermodule geven tekst en uitleg bij deze stappen.

 

 

 

 

Lees sectie 1:   Inleiding en onderzoeksvraag (15 min)

maak quiz 1  8  vragen (8 min)