Online leermodule: 'Medische informatie de baas?'

Methodologie

Waar moet je op letten bij het lezen van wetenschappelijke literatuur?

Veel lezers hebben een hekel aan de methodologieblokjes in onderzoeksartikelen. Zet je over jouw weerzin heen. Als je als ingelogd NTvG-abonnee deze online quiz-module doorloopt, weet je zeker of je de rest van zo’n artikel nog wel moet lezen. En dat spaart tijd!

Lees sectie 1: Inleiding en onderzoeksvraag (15 min)

 

maak quiz 1  8  vragen (8 min)

Lees sectie 2: Methode van onderzoek (30 min)

 

maak quiz 2  12 vragen (15 min)

Lees sectie 3: Resultaten van een onderzoek (15 min)

 

maak quiz 3 7 vragen (7 min

Lees sectie 4:  Beschouwing en samenvatting (10 min)

 

maak quiz 4  6 vragen (6 min)

 

Methodologie kan behoorlijk taai zijn. Hieronder krijg je, als opwarmertje, een kort overzicht van de stappen in de vorm van een bordspel. Door naar beneden te scrollen loop je stapsgewijs door het complete reviewproces van een artikel. Dit is slechts bedoeld als een visuele quick-scan. De uitgebreide theorie-secties uit de leermodule geven tekst en uitleg bij deze stappen.

Hoe ziet de online leermodule er uit en wat ga ik leren?   

De online leermodule heeft de opbouw van een wetenschappelijk onderzoeksartikel. Daarmee vormt zij een stappenplan om te beoordelen of een artikel deugt en of het belangrijk genoeg is om integraal te lezen. Elke sectie theorie kan je zelf toetsen door het maken van een quiz. Het is makkelijk om de quiz te openen in een nieuw browserscherm zodat je tussen theorie en vragen kan switchen. Om te beginnen klik je op sectie 1 hierboven en maak je quiz 1.

Voordat je begint...

infographic
Illustratie: Sjoerd Kulsdom