Hoe houden we de zorg zinnig en betaalbaar?

gezonde zorg

Bij Gezonde Zorg vind je informatie en artikelen over hoe we de zorg zinnig en betaalbaar kunnen houden. De artikelen zijn zo veel mogelijk open beschikbaar voor een breed publiek. Want Gezonde Zorg is van belang voor iedereen.

Volg gezonde zorg

Uitgelicht

Minder onnodige bloedonderzoeken

Lab gz

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat artsen regelmatig onnodige bloedonderzoeken laten doen. Bepalingen van vitamine D of B12 bijvoorbeeld, zijn vaak niet nodig. Informatie daarover voor arts én patiënt kan ervoor zorgen dat bloedonderzoeken doelmatiger worden ingezet. Dat maakt de zorg zinniger en scheelt onnodige kosten. Over dit onderwerp spraken we in het laatste Gezonde Zorg Panelgesprek.

Lees hier het verslag

Gezonde Zorg in de Volkskrant

Krant

Verschillende artsen riepen onlangs in het NTvG op tot het terugdringen van onnodige controle-onderzoeken. De oproepen hebben geleid tot een artikel in de Volkskrant. Daarin komen de auteurs van het NTvG-artikel en leden van een aansluitend panelgesprek aan het woord.

Lees het volkskrant-artikel

Zinnige zorg

Zinnige zorg in de laatste levensfase

Timeout

Mensen met kanker krijgen regelmatig zware behandelingen. Dat kan nodig zijn om de ziekte te remmen of te genezen. Maar bij mensen die al erg verzwakt zijn kan een zware behandeling ongepast zijn. In het Amphia ziekenhuis in Breda wordt onderzocht hoe beter kan worden ingeschat welke patiënt wel of geen baat heeft bij een zware behandeling.

Lees het interview op blz 18-19

Onzinnige nadruk op leefstijlverandering

leefstijl

De NZa riep onlangs zorgverleners en verzekeraars op extra in te zetten op de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Voor effect van die behandeling is echter nauwelijks bewijs. Onze redactie riep daarom een nieuwe regering op meer aandacht te hebben voor preventie: ".. gericht op het duurzaam veranderen van maatschappelijke voedings- en beweegpatronen."

Lees onze brief in nrc

Stoppen met roken

Roken is een verslaving, geen leefstijl

Roken_f0

De schadelijke gezondheidseffecten van roken zijn overduidelijk. Maar roken wordt nog vaak als leefstijlprobleem gezien, en niet als verslaving. "Door tabaksverslaving niet langer te beschouwen als een leefstijlprobleem maar als een verslavingsziekte, zal de bereidheid van zorgmedewerkers om het probleem bespreekbaar te maken, groter worden."  

Lees verder

Panelgesprek: roken moet uit de leefstijlhoek

Sigaret

De dilemma's rond (stoppen met) roken zijn ook besproken in een NTvG Panelgesprek, waarin professionals vanuit verschillende achtergronden bespraken of roken inderdaad moet worden gezien als verslaving, en wat er nodig is om roken terug te dringen en mensen die roken te helpen"Als we erkennen dat het een verslaving is, dan wordt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid."  

Lees verder

Achtergrond

Te hoge medicijnprijzen gevaar voor de zorg

c3967

Steeds vaker vragen farmaceuten torenhoge bedragen voor medicijnen, die helaas lang niet altijd zijn te verklaren. Die praktijk, gericht op maximale winst, brengt de betaalbaarheid van zorg in gevaar. Lees hier een artikel van Matthijs Versteegh over prijsbepaling van medicijnen. "Vraag- en aanbodkant in de gezondheidszorg zijn niet te vergelijken met die in de supermarkt."

Lees verder

Controverse rond nieuw alzheimermedicijn

c4936

Eerder dit jaar werd een nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer toegelaten tot de Amerikaanse markt. De werkzaamheid van het medicijn blijkt echter dubieus en de bijwerkingen zijn aanzienlijk. Marcel Olde Rikkert legde daarom bij Nieuwsuur uit waarom het voorschrijven van het nieuwe medicijn geen goed idee is.

Kijk hier de video

Korte updates

Nuttige links

  • Bekijk verschillende onderzoeken naar (on)zinnige zorg bij Doen of laten?
  • Veel doelmatigheidsonderzoek wordt gefinancierd door ZonMW. Maar wat is doelmatigheidsonderzoek eigenlijk? Bekijk de video.
  • Informatie over zinnige zorg vind je ook als reactie op medisch nieuws, via de website van Dokter Media.
Lester

Over deze webpagina

Deze webpagina wordt beheerd door Lester du Perron, arts en redacteur Gezonde Zorg.

tip

We horen graag je mening!

Heb je een vraag, tip of suggestie? Of wil je ons laten weten wat je van deze webpagina vindt? We horen het graag! Stuur een mail naar gezondezorg@ntvg.nl.