Voor zinnige, betaalbare zorg

Gezonde zorg

Met Gezonde Zorg maakt het NTvG zich sterk voor zinnige en betaalbare zorg.

 OVER Gezonde ZorgVolg ONS DOSSIERGezonde Zorg Netwerk

Uitgelicht

Oproep tot minder onnodige controle-onderzoeken

D6044_gz

Deze week roepen artsen in het NTvG op tot het terugdringen van onnodige controlediagnostiek. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de controles na behandeling van rabdomyosarcoom kunnen worden gehalveerdEn ook in andere vakgebieden lijkt het verminderen van controle-onderzoeken mogelijk. In een panelgesprek bespraken verschillende zorgprofessionals hoe zulke kansen zo goed mogelijk kunnen worden benut.

Lees verder

Gezonde Zorg in de Volkskrant

Krant

De oproepen tot het terugdringen van onnodige controle-onderzoeken hebben ook geleid tot een artikel in de Volkskrant. In het artikel komen de auteurs van het hiernaast beschreven NTvG-artikel en leden van het panelgesprek aan het woord.

Lees het volkskrant-artikel

Eerder online

Onzinnige nadruk op leefstijlverandering

leefstijl

De NZa riep onlangs zorgverleners en verzekeraars op extra in te zetten op de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Voor effect van die behandeling is echter nauwelijks bewijs. Onze redactie riep daarom een nieuwe regering op meer aandacht te hebben voor preventie: ".. gericht op het duurzaam veranderen van maatschappelijke voedings- en beweegpatronen."

Lees onze brief in nrc

Het terugdringen van overdiagnostiek

Overdiagnostiek_f0

Het terugdringen van overdiagnostiek is een van de speerpunten van NTvG Gezonde Zorg. Welke factoren stimuleren overdiagnostiek of houden die in stand, en hoe kunnen die worden aangepakt? Daarover schreven Jochen Cals en Jesse Jansen onlangs in het NTvG. "Gedragsmatige interventies voor artsen en publieksvoorlichting voor burgers moeten een belangrijk deel uitmaken van deze aanpak."

Lees verder

Stoppen met roken

Roken is een verslaving, geen leefstijl

Roken_f0

De schadelijke gezondheidseffecten van roken zijn overduidelijk. Maar roken wordt nog vaak als leefstijlprobleem gezien, en niet als verslaving. "Door tabaksverslaving niet langer te beschouwen als een leefstijlprobleem maar als een verslavingsziekte, zal de bereidheid van zorgmedewerkers om het probleem bespreekbaar te maken, groter worden."  

Lees verder

Panelgesprek: roken moet uit de leefstijlhoek

Sigaret

De dilemma's rond (stoppen met) roken zijn ook besproken in een NTvG Panelgesprek, waarin professionals vanuit verschillende achtergronden bespraken of roken inderdaad moet worden gezien als verslaving, en wat er nodig is om roken terug te dringen en mensen die roken te helpen"Als we erkennen dat het een verslaving is, dan wordt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid."  

Lees verder

Achtergrond

Te hoge medicijnprijzen gevaar voor de zorg

c3967

Steeds vaker vragen farmaceuten torenhoge bedragen voor medicijnen, die helaas lang niet altijd zijn te verklaren. Die praktijk, gericht op maximale winst, brengt de betaalbaarheid van zorg in gevaar. Lees hier een artikel van Matthijs Versteegh over prijsbepaling van medicijnen. "Vraag- en aanbodkant in de gezondheidszorg zijn niet te vergelijken met die in de supermarkt."

Lees verder

Controverse rond nieuw alzheimermedicijn

c4936

Eerder dit jaar werd een nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer toegelaten tot de Amerikaanse markt. De werkzaamheid van het medicijn blijkt echter dubieus en de bijwerkingen zijn aanzienlijk. Marcel Olde Rikkert legde daarom bij Nieuwsuur uit waarom het voorschrijven van het nieuwe medicijn geen goed idee is.

Kijk hier de video

Korte updates

Nuttige links

  • Bekijk verschillende onderzoeken naar (on)zinnige zorg bij Doen of laten?
  • Veel doelmatigheidsonderzoek wordt gefinancierd door ZonMW. Maar wat is doelmatigheidsonderzoek eigenlijk? Bekijk de video.
  • Informatie over zinnige zorg vind je ook als reactie op medisch nieuws, via de website van Dokter Media.
Lester

Over deze webpagina

Deze webpagina wordt beheerd door Lester du Perron, arts en redacteur Gezonde Zorg.

tip

We horen graag je mening!

Heb je een vraag, tip of suggestie? Of wil je ons laten weten wat je van deze webpagina vindt? We horen het graag! Stuur een mail naar gezondezorg@ntvg.nl.