Illustratie van een patiënt, een arts, en een financieel adviseur.

Gezonde Zorg

Hoe blijft de zorg zinnig, betaalbaar en houdbaar? Hier vind je antwoorden op deze vraag. In korte artikelen lees je samenvattingen van wetenschappelijke onderzoeken en maatschappelijke discussies. Deze artikelen zijn open beschikbaar. Daardoor kunnen medische professionals, beleidsmakers en burgers met elkaar in gesprek gaan. Want Gezonde Zorg is van belang voor iedereen. Doe jij ook mee?

Nieuw

Actualiteit

Stijgende zorgkosten, onzinnige behandelingen en toenemende druk op de zorg brengen de houdbaarheid van de zorg in gevaar. Er komt steeds meer vraag naar zorg terwijl er steeds minder personeel is. Er zullen steeds vaker lastige keuzes moeten worden gemaakt over welke zorg wel of niet wordt verricht of vergoed. Dat zijn maatschappelijke problemen die ons allemaal raken.
Deze thema's spelen regelmatig in de actualiteit. Een open discussie is nodig, om met elkaar te bepalen hoe we de zorg voor iedereen toegankelijk, zinnig en betaalbaar kunnen houden. Meer over actualiteit.

Alle actualiteit artikelen

Nieuwsbrief Gezonde Zorg

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand Gezonde Zorg artikelen in je mailbox.

Passende zorg

De Nederlandse zorg wordt almaar duurder. Mogelijkheden voor diagnostiek en behandelingen breiden continu uit. Maar niet alle zorg is zinnig: soms is het niet nodig om een onderzoek uit te voeren of een behandeling voor te schrijven.
Passende zorg richt zich op doelmatigheid: hier lees je hoe we de zorg zinnig en betaalbaar kunnen houden. Meer over passende zorg.

Alle passende zorg artikelen

Preventie

Voorkómen is beter dan genezen. Een gezonde leefomgeving en aandacht voor een gezonde leefstijl kunnen ervoor zorgen dat mensen langer gezond blijven.
Preventie richt zich op het bevorderen van gezondheid en het voorkómen van ziekte. Ook dat draagt bij aan zinnige en betaalbare zorg. Meer over preventie.

Alle preventie artikelen
Bekijk ook: Luc Hagenaars beschrijft zijn onderzoek naar preventie van overgewicht in de Verenigde Staten in een serie blogs:  De Supersize Blogs

Gezonde Zorg Netwerk

Het Gezonde Zorg Netwerk bestaat uit een kleine groep mensen die zich vanuit verschillende achtergronden inzetten voor passende en houdbare zorg. In het Netwerk worden de Gezonde Zorg thema’s structureel en regelmatig besproken. Klik hieronder verder om de mensen uit het Netwerk te leren kennen. Ook kun je de verslagen van de bijeenkomsten lezen.

het gezonde Zorg netwerk

Dossier Gezonde Zorg

In het dossier Gezonde Zorg worden alle wetenschappelijke publicaties in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde samengebracht en uitgelicht. Deze artikelen zijn alleen te lezen voor mensen met een abonnement.

Ga naar dossier