Herziening van het beleid bij ‘Brief ResolvedUnexplained Events’ (BRUE)

Zuigelingen met een kortdurend, onverklaard incident

Baby die duim omhoog houdt
Tim P. Kelder
Adèle C. Engelberts
Meys M. Cohen
Kristel M. van Asselt
Ben A. Semmekrot
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7262
Abstract

Beste collega’s,

In deze klinische les gaan we het hebben over kortdurende, ogenschijnlijk levensbedreigende incidenten bij zuigelingen. Dit fenomeen werd ‘apparent life threatening event’ (ALTE) genoemd, maar de nieuwe aanduiding ‘brief resolved unexplained event’ (BRUE) is accurater. Het beleid na een BRUE is ingrijpend veranderd ten opzichte van de oude ALTE-richtlijn.

Het ‘apparent life threatening event’ (ALTE) is een onverwacht en ogenschijnlijk levensbedreigend incident waarbij een tevoren gezond kind in de leeftijd van 0-2 jaar slap en bleek of blauw wordt. Volgens de definitie van ALTE moeten de ouders het kind sterk gestimuleerd hebben omdat zij dachten dat het anders zou zijn overleden.1 In juni 2021 verscheen de richtlijn ‘Brief resolved unexplained event’ (BRUE), opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, die de oude ALTE-richtlijn vervangt.1

Een belangrijke wijziging is het verlaten van de term ALTE, en daarmee de woorden ‘life threatening’. De term BRUE komt beter overeen met het meestal onschuldige karakter van zo’n gebeurtenis. De definitie van een BRUE is een kortdurend incident (‘brief’, < 1 minuut) dat gekenmerkt wordt door een of meer van de volgende symptomen: (a) cyanose of bleekheid; (b) afwezige, verminderde of irregulaire ademhaling; (c) verandering in tonus (hypotonie of hypertonie)…

Auteursinformatie

LUMC, Willem-Alexander kinderziekenhuis, Leiden: dr. T.P. Kelder, aios kindergeneeskunde. Zuyderland, afd. Kindergeneeskunde, Heerlen/Sittard-Geleen: dr. A.C. Engelberts, kinderarts. LUMC, afd. Spoedeisende Hulp, Leiden: drs. M.M. Cohen, SEH-arts. Amsterdam UMC, afd. Huisartsgeneeskunde, Amsterdam: dr. K.M. van Asselt, huisarts-onderzoeker. Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Nijmegen: dr. B.A. Semmekrot, kinderarts.

Contact T.P. Kelder (t.p.kelder@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Ben Semmekrot was voorzitter van de NVK-richtlijncommissie ‘Brief Resolved Unexplained Event’; Tim Kelder, Adèle Engelberts en Meys Cohen waren lid van deze richtlijncommissie.

Auteur Belangenverstrengeling
Tim P. Kelder ICMJE-formulier
Adèle C. Engelberts ICMJE-formulier
Meys M. Cohen ICMJE-formulier
Kristel M. van Asselt ICMJE-formulier
Ben A. Semmekrot ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In de eerste plaats mijn felicitaties met uw artikel over ALTE en BRUE. de beslisboom is zeer duidelijk. Echter in tabel 2: aandachtspunten voor lichamelijk onderzoek bij een kind met een BRUE: en onderzoek van het hoofd noemt u de vorm en de fontanellen etc. maar niet apart of de suturae lambdoidea wijken. Als men een pink kan leggen  tussen de wijkende suturae lambdoidea  is er sprake van een hydrocefalus ( Prof. Dr. J. I. de Bruijne). 

En ook het meten van de schedelomtrek  wil ik benadrukken en  wijzen op het belang om deze meting te relateren aan de  schedelmetingen dmv ECHO voor de geboorte. Het is schrijnend, wanneer pas bij een gerechtelijke obductie van een 5 weken oude baby wordt gevonden dat de schedelomtrek op de P98 ligt terwijl deze voor de geboorte netjes volgens de P50 verliep. Schedelomtrekken na de geboorte meten in de eerste levensmaand is belangrijk en vond in dit geval helaas niet plaats door het consultatie bureau. Het had veel ellende kunnen voorkomen.

Janna Koppe, gepensioneerd neonatoloog
Literatuur

Andersson J, Wikstroem J, Hoegberg U, Wester K, Thiblin I. 

External Hydrocephalus as a cause of Infant Subdural Hematoma: Epidemiological and Radiological Investigations of Infants Suspected of Being Abused. Pediatric Neurolog. 2022;126