‘Ziende blind’ na een suïcidepoging met kruisboog

Casuïstiek
18-02-2020
Froukje A. Feenstra, Laura Aggenbach, Gijs Rijtema, Anne M. Buunk en Vincent M.A. Stirler

Wereldwijd komt penetrerend schedelhersenletsel weinig voor (0,4% van alle hoofdletsels).1We beschrijven een patiënt met penetrerend schedelhersenletsel dat resulteerde in het syndroom van Bálint.

Samenvatting

Achtergrond

Het syndroom van Bálint is een complex ziektebeeld, gekenmerkt door de trias van oculaire apraxie, dorsale simultaanagnosie en optische ataxie. Het komt meestal voor bij bilateraal pariëto-occipitaal hersenletsel, waarvan meerdere ontstaansmechanismen zijn beschreven.

Casus

We presenteren de casus van een 39-jarige man met penetrerend schedelhersenletsel na een suïcidepoging met een kruisboog. Een CT-scan liet zien dat de pijl, die van links pariëtaal in het hoofd stak, de overgang van de pariëtale en occipitale cortex had doorboord. Na het operatief verwijderen van de kruisboogpijl resteerden visueel-ruimtelijke klachten die pasten bij het syndroom van Bálint. In dit artikel bespreken we de kenmerkende symptomen, de pathoanatomie en behandeling van dit syndroom.

Conclusie

De patiënt in deze casus is ‘ziende blind’ geraakt na een suïcidepoging met een kruisboog. Op basis van neurologisch en neuropsychologisch onderzoek werd de trias van oculaire apraxie, dorsale simultaanagnosie en optische ataxie vastgesteld, kenmerkend voor het syndroom van Bálint.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing