Worden vrouwen echt benadeeld in medicijnonderzoek?

Onderzoeksjournalistiek
22-10-2020
Marcel Hobma (The Investigative Desk)

Al vijf jaar vertelt Women Inc. dat vrouwen slechtere zorg krijgen dan mannen doordat farmaceuten hun medicijnen onvoldoende op vrouwen testen. Een relevant verhaal, maar klopt het? The Investigative Desk dook in de cijfers.

Het kan niemand de afgelopen jaren zijn ontgaan. Krantenkoppen als ‘Bent u een vrouw? Pech gehad! U ontvangt veel slechtere zorg’, ‘Vrouwen vaak uitgesloten in geneesmiddelenonderzoek’ en ‘Gebrek aan medisch onderzoek gericht op vrouwen “doodzonde”’ hadden een duidelijke boodschap: het is heel slecht gesteld met de aandacht voor vrouwen in de geneeskunde.1-3 Vooral de geneesmiddelenindustrie moest het ontgelden, want die zou medicijnen onvoldoende op vrouwen testen.

In 2016 bracht de Nederlandse belangenorganisatie Women Inc. de discussie over deze kwestie op gang met de publiekscampagne ‘Behandel me als een dame’. Dankzij de Alliantie Gender & Gezondheid – een inmiddels ontbonden samenwerkingsverband tussen hoogleraren, medisch specialisten, andere zorgprofessionals en beleidsmakers – lukte het de organisatie vervolgens ook om de politiek in beweging te krijgen. In maart 2016 kende minister Edith Schippers van VWS 12 miljoen euro subsidie toe aan een onderzoeksprogramma, ondergebracht bij ZonMW.4 Een maand later droeg de voltallige Tweede Kamer de regering ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing