Twee keer langs de kassa van de tabaksindustrie

De ‘Beyond Nicotine’-strategie

Een inhalator met sigaretten als inhoud
Irene van den Berg
Mathilde de Jeu
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5480

Dit verhaal is onderdeel van een tweeluik over wat tabaksfabrikanten de ‘Beyond Nicotine’-strategie noemen. In deze eerste aflevering laten we zien in welke medische producten de tabaksindustrie investeert. In het tweede artikel leggen we uit hoe dit Nederlandse artsen voor een ethisch dilemma stelt: schrijf je middelen voor waaraan de tabaksindustrie verdient?

Big Tobacco investeert op grote schaal in de farmaceutische en gezondheidsindustrie. De tabaksindustrie wil geld verdienen met de verkoop van medische producten tegen aandoeningen die worden veroorzaakt of verergerd door roken, blijkt uit onderzoek van The Investigative Desk. Tabaksfabrikanten creëren zo hun eigen afzetmarkt.

‘Ik wil niets te maken hebben met de tabaksindustrie’, zegt het hoofd van de afdeling Longziekten in het Maastricht UMC+ Geertjan Wesseling stellig. Wanneer de longarts hoort dat farmaceut Vectura is opgekocht door tabaksproducent Philip Morris, wil hij direct stoppen met het voorschrijven van de inhalatoren en inhaleerbare medicijnen die het bedrijf produceert. Dat blijkt echter niet zo gemakkelijk: ‘Het was voor mij heel lastig om te achterhalen welke puffers besmet zijn.’ Dat wordt alleen maar moeilijker voor artsen. De tabaksindustrie heeft namelijk haar zinnen gezet op de farmaceutische industrie en zit achter steeds meer medicijnen.

De grootste vier tabaksfabrikanten (Philip Morris International/Altria, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Brands) hebben de afgelopen jaren allemaal geïnvesteerd in medische producten. Ondertussen blijven ze op grote schaal tabak verkopen in Azië en Afrika, die nog altijd groeimarkten voor hen zijn. Afrika verwacht zelfs de grootste stijging van het aantal rokers…

Auteursinformatie

Irene van den Berg en Mathilde de Jeu werken als freelance-journalist in opdracht van de NTvG-redactie en maken deel uit van The Investigative Desk. Eva Schram deed een deel van de deskresearch voor dit artikel voor The Investigative Desk.

Contact Nieuwsredactie NTvG (nieuwsredactie@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

The Investigative Desk is een collectief van onderzoeksjournalisten dat zijn werk financiert uit donaties, subsidies, cofinanciering en honoraria. Geldgevers hebben geen zeggenschap over de onderzoeken.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Roken
Astma en COPD
Public Health
Dit artikel wordt besproken in#24 Big Tobacco verdient dubbel
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Nav het artikel over investeringen van de tabaksindustrie in de farmaceutische industrie vraag ik me af of men ook belegt in de productie van isotopen (bijvoorbeeld in Petten) en scan apparatuur (pet, ct, mri). Het zou me niets verbazen. Zijn hier gegevens over?

Kees Sikkel