Postcodegeneeskunde

13-04-2021
Bas ter Brugge

Bas ter Brugge

Bas ter Brugge is aios Ouderengeneeskunde en voorzitter van de Stichting Dokters in Debat. Hij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Over de auteur: 

Bas ter Brugge is aios Ouderengeneeskunde en voorzitter van de Stichting Dokters in Debat. Hij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Zorg dicht bij de patiënt, dat is ieders streven. Dat was in 2015 ook het idee achter het vervangen van de landelijk geregelde en gefinancierde langdurige zorg door gemeentelijke regelingen in de Wmo. Maar in de praktijk leidt het ertoe dat er sprake is van postcodegeneeskunde. Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van zorg ontstaan, afhankelijk van iemands woonplek.

Ga maar na. Hoeveel uniformiteit mag je verwachten als de 352 gemeenten in Nederland eigen zorgbeleid moeten opstellen? Zelfs al werken naburige gemeenten samen en sluiten kleinere gemeenten aan bij grotere gemeenten, dan nog ontstaan (te) grote verschillen. Dit zie ik dagelijks in mijn stage ambulante ouderenpsychiatrie.

‘Voor verzekeraars zijn taxiritten goedkoper dan therapeuten’

Regelmatig zie ik patiënten met een beginnende dementie van wie de mantelzorgers overbelast zijn door de intensieve zorg. Om ze ademruimte te geven, probeer ik dan dagbesteding te regelen. Wanneer ik de casemanager hiervoor benader, zegt die steevast als eerste: ik moet ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing