Verstoring van de pilcyclus tijdens het gelijktijdig gebruik van itraconazol en orale anticonceptiva

E.P. van Puijenbroek
J. Feenstra
R.H.B. Meyboom
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:146-9
Abstract

Samenvatting

Sinds de introductie van itraconazol in Nederland in 1991 ontvingen de Stichting Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen en de afdeling Geneesmiddelenbewaking van de Inspectie voor de Gezondheidszorg 15 meldingen van pilcyclusstoornissen en 1 melding van het optreden van zwangerschap tijdens het gelijktijdig gebruik van itraconazol en orale anticonceptiva.

Bij 12 vrouwen die ethinylestradiol- en desogestrelbevattende orale anticonceptiva gebruikten, trad de onttrekkingsbloeding verlaat of niet op; een van hen rapporteerde ook een eenmalige positieve uitslag van een zwangerschapstest (volgende tests waren negatief) na eerdere doorbraakbloedingen. Bij 3 vrouwen die ethinylestradiol- en levonorgestrelbevattende orale anticonceptiva gebruikten, ontstonden doorbraakbloedingen. Tenslotte werd 1 vrouw zwanger die een oraal anticonceptivum gebruikte, dat ethinylestradiol en cyproteron bevatte.

Het mechanisme van de mogelijke interactie tussen itraconazol en orale anticonceptiva is onbekend. Hoewel het onzeker is of itraconazol de betrouwbaarheid van orale anticonceptiva kan beïnvloeden, kan men overwegen in voorkomende gevallen aanvullende anticonceptiemaatregelen te adviseren.

Auteursinformatie

Stichting Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen, Goudsbloemvallei 7, 5237 MH 's-Hertogenbosch.

E.P.van Puijenbroek, huisarts; R.H.B.Meyboom, arts.

Inspectie voor de Gezondheidszorg, sectie Geneesmiddelenbewaking, Rijswijk.

J.Feenstra, inspecteur voor de geneesmiddelenbewaking.

Contact E.P.van Puijenbroek

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties