Verschillen in foliumzuurbeleid en prevalentie van neuralebuisdefecten in Europa; aanbevelingen voor voedselverrijking in een EUROCAT-rapport

Klinische praktijk
W.M. Meijer
H.E.K. de Walle
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:2561-4
Abstract

Samenvatting

- European Registration Of Congenital Anomalies and Twins (EUROCAT), een Europees netwerk van registraties voor aangeboren afwijkingen, heeft een rapport uitgebracht waarin van 17 Europese landen het periconceptioneel foliumzuurbeleid en de implementatiestrategieën sinds 1991 zijn onderzocht. Daarnaast is gekeken naar de prevalenties van neuralebuisdefecten in deze landen over 1980-2000.

- In 10 landen geldt sinds het begin van 2002 een officieel beleid voor periconceptioneel foliumzuurgebruik. In 7 van deze 10 landen is een voorlichtingscampagne gevoerd om vrouwen te wijzen op de voordelen van foliumzuursuppletie.

- Ondanks allerlei maatregelen om de inname van foliumzuur te stimuleren gebruikt het grootste deel van de Europese vrouwen geen foliumzuur rond de conceptie. Zelfs in Nederland, waar het aantal geplande zwangerschappen wordt geschat op 85, gebruikt slechts 36 van de vrouwen foliumzuur in de geadviseerde periode.

- In Europa als geheel is het aantal neuralebuisdefecten niet gedaald. In landen met een officieel beleid voor periconceptionele foliumzuursuppletie is een lichte daling van het aantal neuralebuisdefecten te zien.

- In het rapport komt duidelijk naar voren dat een effectievere preventie van neuralebuisdefecten zou worden bereikt door graanproductenvoedsel te verrijken met foliumzuur; daarmee is in de VS en Canada een daling van de prevalentie van neuralebuisdefecten gevonden. Hierbij kan ook het merendeel van de neuralebuisdefecten van ongeplande zwangerschappen worden voorkomen en kunnen socio-economische verschillen in prevalenties worden gereduceerd.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:2561-4

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, European Registration Of Congenital Anomalies and Twins (EUROCAT), disciplinegroep Medische Genetica, Triadegebouw KZ00.10, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Mw.drs.W.M.Meijer, apotheker en onderzoeker; mw.dr.H.E.K.de Walle, epidemioloog.

Contact mw.dr.H.E.K.de Walle

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties