Toename van het aantal Nederlandse systematische reviews in de periode 1991-2000

Onderzoek
K.P. Grootens
W.J.J. Assendelft
A.J.P.M. Overbeke
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:2226-30
Abstract

Samenvatting

Doel

Inventariseren van de systematische review (SR) als publicatievorm van de Nederlandse medische wetenschap, met name gericht op verschillen tussen Cochrane-reviews en SR's in gedrukte tijdschriften.

Opzet

Bibliometrisch onderzoek.

Methode

Met een systematische zoekactie in Medline en EMBASE werden SR's van Nederlandse bodem uit de periode 1991-2000 geïdentificeerd. Van deze SR's werden het jaartal, het aantal opgenomen oorspronkelijke stukken, het domein van publicatie en de impactfactor van het tijdschrift nagegaan. Daarnaast werden Nederlandse systematische reviews in de Cochrane Library bestudeerd.

Resultaten

Er werden 289 SR's gevonden; 12 hiervan waren Cochrane-reviews. Het aantal SR's nam in de loop van de 10 jaar exponentieel toe. Het merendeel van de SR's (56) betrof een therapeutische interventie. De SR's waren afgedrukt in tijdschriften met een redelijke tot goede impactfactor (mediane impactfacor: 2,59). In Cochrane-reviews waren in vergelijking met SR's uit de gedrukte medische literatuur gemiddeld minder oorspronkelijke artikelen opgenomen (13,7 versus 28,8; p < 0,05). De oorzaak hiervoor kan zijn dat de uitgangsvraag voor een Cochrane-review scherper geformuleerd is of dat Cochrane-review-groepen mogelijk strengere kwaliteitseisen voor inclusie van een artikel in een review stellen.

Conclusies

De SR als publicatievorm maakte een snelle groei door en SR's verschenen in belangrijke medische tijdschriften. Cochrane-reviews maakten een substantieel onderdeel uit van het totale aantal SR's in Nederland.

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

K.P.Grootens, arts-stagiair (thans: arts-onderzoeker, Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Psychiatrie, Reinier Postlaan 10, 6500 HB Nijmegen); prof.dr.A.J.P.M.Overbeke, uitvoerend hoofdredacteur.

Nederlands Huisartsen Genootschap, afd. Richtlijnontwikkeling en Wetenschapsbeleid, Utrecht.

Dr.W.J.J.Assendelft, huisarts-epidemioloog.

Contact K.P.Grootens (k.grootens@psy.umcn.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties