Slechtere overleving voor borstkankerpatiënt die behandeling weigert

Slechtere overleving voor borstkankerpatiënt die behandeling weigert
Twan van Venrooij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1404

Sommige vrouwen met borstkanker zien geheel of gedeeltelijk af van behandeling. Canadese onderzoekers hebben nu de behandeluitkomsten van vrouwen die een behandeling kregen en weigerden met elkaar vergeleken. Een niet verrassende uitkomst is dat de overleving van vrouwen uit de laatste groep aanzienlijk slechter is (World J Surg Oncol

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Uit uw gegevens blijkt maar 1,2 % van de vrouwen met borstkanker geweigerd te hebben voor  behandeling en een deel ervan hun heil gezocht te hebben in alternatieve behandeling.

Het is niet duidelijk waarop de weigering berust.

Hoe was hun geestelijke en lichamelijke gesteldheid? Was er sprake van metastasen of niet. Dat maakt  wel een groot verschil.

Voor de vergelijking wel of niet behandeld voor borstkanker zijn de volgende gegevens ingebracht: <75jr, 50 jaar of ouder,inwoner van stedelijk gebied.

Behandeling van de primaire tumor is duidelijk. Geen behandeling heeft een slechtere 5 jaars overleving dan wel behandelen.

Mijn vraag : zijn er vergelijkingen bekend tussen wel en geen behandeling van metastasen bij vrouwen met borstcarcinoom? En of er cijfers bestaan in 5 jaarsoverleving  tussen alternatieve en volgens protocolaire behandeling [ chemotherapie ] bij deze groep[ vrouwen met gemetastaseerd borstcarcinoom ]?

Ik sta achter het geven van goede informatie aan vrouwen met borstkanker.

 

Ron Gabeler, gepensioneerd huisarts

In de Nieuwsrubriek staat nieuws uit andere bronnen. Natuurlijk bevat een nieuwsbericht niet alle informatie uit een artikel, laat staan alles over een onderwerp. Daar is nieuws niet voor bedoeld. Het is aan de nieuwsgierige en oplettende lezer zelf om zijn kennis te verrijken met ander materiaal. Onze journalisten kunnen dus geen antwoord geven op dergelijke vragen.

 

Joost Zaat, adjuncthoofdredacteur