Sensibilisatie voor hypoallergene cosmetica

Klinische praktijk
A. Okkerse
M.E. Thijssen-Vermijs
A.M. Geursen-Reitsma
Th. van Joost
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:2377-80

Dames en Heren,

Allergisch contacteczeem door in cosmetica voorkomende bestanddelen komt bijzonder frequent voor. Behalve geurstoffen en basisbestanddelen, kunnen met name ook conserveringsmiddelen hiervan de oorzaak zijn. Hypoallergene produkten bevatten zo weinig mogelijk stoffen waarvan bekend is dat ze kunnen sensibiliseren,1 en worden al of niet op advies van de arts op grote schaal aangeschaft ter voorkoming van allergische huidreacties door personen die ‘gewone’ cosmetica niet goed verdragen. Verschillende producenten brengen cosmetica op de markt onder de noemer ‘hypoallergeen’. Conserveringsmiddelen kunnen naast andere onmisbare basisbestanddelen ook in hypoallergene kosmetische produkten niet worden gemist, maar kunnen onverwacht leiden tot ontstaan van allergisch contacteczeem – als het paard van Troje.

Imidazolidinyl-ureum (Germall 115; figuur 1) werd voor het eerst in 1970 beschreven als een antimicrobieel conserveermiddel.23 Imidazolidinyl-ureum is na de parabenen momenteel waarschijnlijk een veel gebruikt conserveermiddel in cosmetica.4 Imidazolidinyl-ureum is bekend als een zogenaamde ‘formaldehyde releaser’…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Dermatologie en Venerologie, Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

Mw.A.Okkerse en mw.M.E.Thijssen-Vermijs; mw.A.M.Geursen-Reitsma, apothekersassistent; prof.dr.Th.van Joost, dermato-veneroloog.

Contact prof.dr.Th.van Joost

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties