Contactallergie voor parfumgrondstoffen in cosmetica en toiletartikelen

Klinische praktijk
A.C. de Groot
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:571-4
Abstract

Samenvatting

– Parfumgrondstoffen komen behalve in producten die voor hun geur gebruikt worden (parfum, eau de toilette, deodorant, aftershave) ook voor in cosmetica, toiletartikelen, huishoudelijke producten en industriële materialen.

– Van de algemene bevolking is ongeveer 1 allergisch voor parfumgrondstoffen, mannen bijna even vaak als vrouwen. Van de patiënten die wegens eczeem de dermatoloog bezoeken, blijkt 6-11 een positieve allergische reactie te hebben o huidtests met de ‘parfummix’.

– Allergisch contacteczeem door parfums bestaat meestal uit erytheem en schilfering, vaak gelokaliseerd in de hals, achter de oren, in de oksels of rond de ogen. Het kan andere huidaandoeningen zoals handeczeem, atopisch, perianaal of vulvair eczeem verergeren.

– De diagnostiek bestaat uit epicutaan allergologisch onderzoek; getest worden de Europese standaardreeks (waarin enkele markers voor parfumallergie zijn opgenomen: de parfummix, perubalsem en colofonium) en de eigen contactstoffen van de patiënt. Een positieve plakproefuitslag dient te worden gevolgd door evaluatie van de relevantie daarvan.

– Adviezen betreffen vermijding van geparfumeerde producten – zo mogelijk – en uitleg hoe door middel van gebruikstests kan worden nagegaan welke geparfumeerde producten eventueel wel gebruikt kunnen worden.

Auteursinformatie

Carolus-Liduina Ziekenhuis, afd. Dermatologie, Postbus 1101, 5200 BD 's-Hertogenbosch.

Dr.A.C.de Groot, huidarts.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties