Schijnbare thyreotoxicose door gebruik van biotine in hoge dosis

Verstoring van TSH- en T4-bepaling door biotine
Casuïstiek
25-04-2018
R. (Emke) van den Berg, Christiaan L. Slim, Helen L. Lutgers, L.J.M. (Loek) de Heide en Albert Wolthuis

AchtergrondBiotine wordt in suprafysiologische doseringen onderzocht bij patiënten met multiple sclerose. Biotine kan interfereren met laboratoriumbepalingen van de schildklierfunctie, waardoor het kan lijken alsof er sprake is van een thyreotoxicose.

Casus

Een 64-jarige patiënt werd gezien wegens een vermoeden van thyreotoxicose bij de ziekte van Graves. Hij kreeg thyreostatica voorgeschreven, maar deze hadden geen effect op de laboratoriumwaarden. Wel kreeg hij klachten die achteraf te verklaren waren door iatrogene hypothyreoïdie. Hij bleek schijnbaar thyreotoxicose te hebben door interferentie van biotine bij de laboratoriumbepaling van TSH en thyroxine. Patiënt bleek bij navraag biotine in hoge doses te gebruiken. Na het stoppen van de biotine normaliseerden de schildklierwaarden.

Conclusie

De verwachting is dat patiënten met MS in de toekomst vaker biotine zullen gebruiken. Het is daarom belangrijk er bewust van te zijn dat biotine kan interfereren met onder andere de bepaling van de schildklierhormonen, zodat onterechte behandeling voor een hyperthyreoïdie kan worden voorkomen.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing