Rugpijnklachten op de kinderleeftijd: behandelbare oorzaken opsporen

Klinische praktijk
L.M. Haveman
H.W. van Es
M. ten Berge-Kuipers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:353-8
Abstract

Dames en Heren,

Rugpijnklachten komen op kinderleeftijd frequent voor. In de schoolgaande leeftijd heeft 17-50 van de kinderen rugpijnklachten.1-5 Deze klachten zijn vaak gering en niet-specifiek en nemen toe met de leeftijd en de mate van activiteit.6 7 In minder dan 2 wordt medische hulp gezocht.7-9 In de algemene kindergeneeskundige praktijk komt de klacht ‘rugpijn’ derhalve niet veel voor. Bij een groter percentage dan bij volwassenen heeft de rugpijn een organische oorzaak die, soms direct, behandeling behoeft.10 Indien een kind zich met rugklachten in het ziekenhuis presenteert, is derhalve zorgvuldig onderzoek vereist.

Aan de hand van 3 ziektegeschiedenissen willen wij de verschillende presentaties van rugpijn bij kinderen illustreren. Hierna wordt ingegaan op belangrijke aspecten van anamnese en lichamelijk onderzoek en worden de mogelijkheden van aanvullende diagnostiek besproken. Vervolgens behandelen wij kort de diagnosen van de 3 patiënten.

Patiënt A, een jongen van 13 jaar, werd op…

Auteursinformatie

St. Antonius Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Nieuwegein.

Mw.L.M.Haveman, assistent-geneeskundige in opleiding tot klinisch onderzoeker (thans: Universitair Medisch Centrum Utrecht, locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Huispost KE.04.133.1, Postbus 85.090, 3508 AB Utrecht); mw.M.ten Berge-Kuipers, kinderarts.

Afd. Radiologie: hr.dr.H.W.van Es, radioloog.

Contact mw.L.M.Haveman (lhaveman@umcutrecht.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties