Overgewicht en obesitas bij kinderen en adolescenten en preventieve maatregelen

Klinische praktijk
C.M. Renders
J.C. Seidell
W. van Mechelen
R.A. Hirasing
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:2066-70
Abstract

Samenvatting

- De prevalentie van overgewicht en obesitas bij kinderen neemt snel toe. Dit is zorgwekkend omdat obesitas gepaard gaat met ernstige complicaties, zoals diabetes mellitus type 2.

- Obesitas op jonge leeftijd is gerelateerd aan obesitas op volwassen leeftijd. Preventie van overgewicht, te beginnen op jonge leeftijd, is dus van groot belang.

- Afgezien van diabetes mellitus type 2 vergroot overgewicht het risico op orthopedische complicaties, respiratoire problemen, fertiliteitsproblemen, cardiovasculaire ziekten en psychosociale gevolgen in de vorm van een negatief zelfbeeld, emotionele problemen en gedragsproblemen en depressiviteit.

- Omgevings- en gedragsfactoren worden beschouwd als de belangrijkste oorzaken voor de snelle toename in de prevalentie van overgewicht en als belangrijkste aanknopingspunten voor preventie.

- De meeste preventieprogramma's verkeren nog in een beginstadium.

- Preventieprogramma's gericht op het stimuleren van borstvoeding en van alledaagse lichamelijke activiteit (buiten spelen) en op het beperken van gezoete dranken en tv-kijken zijn veelbelovend.

- Bij de preventieve maatregelen is het van belang zowel de school als de ouders hierbij te betrekken.

Auteursinformatie

Vrije Universiteit Medisch Centrum, afd. Sociale Geneeskunde, Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam.

Contact Mw.dr.C.M.Renders, epidemioloog-onderzoeker; hr.prof.dr.ir.J.C.Seidell, epidemioloog-voedingskundige; hr.prof.dr.W.van Mechelen, bedrijfsarts-bewegingswetenschapper-epidemioloog; hr.prof.dr.R.A.Hirasing, kinderarts-jeugdarts (cm.renders@vumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties