Overgewicht: beter voorkómen dan genezen

Leefstijl
Lester du Perron

artikel

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) riep zorgverleners en verzekeraars onlangs op extra in te zetten op de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Op die manier zouden meer mensen met overgewicht en diabetes type 2 behandeld kunnen worden aan de gevolgen van hun ongezonde leefstijl. Voor effect van die behandeling is echter nauwelijks bewijs, bleek eerder al uit deze publicatie in het NTvG. Mede door de vele ongezonde prikkels in onze leefomgeving blijkt het voor mensen enorm moeilijk een leefstijlbehandeling vol te houden. Bovendien leidt meer aandacht voor de gevolgen van een ongezonde leefstijl af van de oorzaak ervan.

Onze redactie schreef daarom een ingezonden brief met oproep aan de nieuwe regering om meer aandacht te hebben voor preventie. Daarbij moeten maatschappelijke voedings- en beweegpatronen duurzaam veranderen, bijvoorbeeld door regulering van de industrie, het anders inrichten van de leefomgeving en onderwijs en voorlichting.

Dat betekent overigens niet dat behandeling van overgewicht en diabetes niet nodig is, maar de balans zou naar ons idee meer moeten uitslaan richting preventie. Voorkómen blijft beter dan genezen.

LEES HIER ONZE INGEZONDEN BRIEF IN NRC

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant