Kleurrijk appendectomist en kunstverzamelaar

Otto Lanz

Perspectief
Thomas M. van Gulik
Henk W. van Os
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D5055
Abstract

In de collegezaal van de chirurgische kliniek van het Binnengasthuis in Amsterdam hing boven de deur naar de patiëntenafdeling een imposant portret van Otto Lanz (1865-1935), die van 1902 tot zijn dood in 1935 hoogleraar chirurgie was in het Binnengasthuis.

Samenvatting

Otto Lanz (1865-1935) was een Zwitsers chirurg die was opgeleid door Theodore Kocher in Bern. Hij werd in 1902 uitgenodigd om hoogleraar chirurgie te worden in het Binnengasthuis te Amsterdam. Hij was een markant chirurg die bekend was om zijn chirurgie van de schildklier en de appendix. Het punt van Lanz bij appendicitis acuta en de gordelsnede bij appendectomie werden door hem in de kliniek geïntroduceerd. Hij was een voorstander van de ‘vroegoperatie’ bij appendicitis acuta, in plaats van de toen gebruikelijke, conservatieve behandeling. Ook was hij een gepassioneerd verzamelaar van Italiaanse kunst. Zijn kunstwerken uit de Italiaanse renaissance werden tentoongesteld in een afzonderlijke Lanz-zaal in het Rijksmuseum. In de Tweede Wereldoorlog werd zijn collectie verworven voor Hitler’s Fürhermuseum, maar na de oorlog kwam de collectie terug naar Amsterdam. Een portret van Jan Toorop en de vroegere villa van Lanz aan het Museumplein herinneren aan deze kleurrijke chirurg.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC-UvA, afd. Chirurgie, Amsterdam: em.prof.dr. T.M. van Gulik, chirurg. Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Geesteswetenschappen, Amsterdam: em.prof.dr. H.W. van Os, kunsthistoricus.

Contact T.M. van Gulik (t.m.vangulik@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn geen belangen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Thomas M. van Gulik ICMJE-formulier
Henk W. van Os ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties