Osteoporose, en dan?

Klinische praktijk
C. van Guldener
R.O.B. Gans
J.C. Netelenbos
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:57-3

Dames en Heren,

Osteoporose is een aandoening waarbij de botmassa per volume-eenheid is verminderd en de botstructuur zodanig is veranderd dat hetzij spontaan, hetzij door een gering trauma, één of meer fracturen zijn ontstaan. Bij een verminderde botmassa zonder fracturen spreekt men van osteopenie.

Als er geen oorzaak voor de osteoporose wordt gevonden, spreekt men van primaire osteoporose. Voorbeelden hiervan zijn verouderings- en postmenopauzale osteoporose. Bij secundaire osteoporose is er een andere aandoening, die tot osteoporose heeft geleid. Bij elke patiënt met osteoporose hoort men verder onderzoek naar een mogelijk onderliggende oorzaak te verrichten. Dat er rond het onderzoek naar secundaire osteoporose verrassende bevindingen kunnen worden gedaan, lichten wij toe aan de hand van de volgende 3 patiënten.

Patiënt A, een 62-jarige vrouw, werd opgenomen in verband met hevige rugpijn. De pijn bestond al enkele maanden, maar vlak voor opname was deze plotseling verergerd en wel zodanig, dat patiënte zich…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Inwendige Geneeskunde, De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam.

C.van Guldener, assistent-geneeskundige; dr.R.O.B.Gans, internist; dr.J.C.Netelenbos, internist-endocrinoloog.

Contact C.van Guldener

Ook interessant

Reacties