Opportunistische screening op genitale infecties met Chlamydia trachomatis onder de seksueel actieve bevolking in Amsterdam. I. Meer dan 90% deelname en bijna 5% prevalentie

Onderzoek
J.A.R. van den Hoek
D.K.F. Mulder-Folkerts
R.A. Coutinho
N.H.T.M. Dukers
M. Buimer
G.J.J. van Doornum
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:668-72
Abstract

Samenvatting

Doel

In een opportunistisch screeningsprogramma met betrekking tot Chlamydia trachomatis (CT) de deelname en de prevalentie van CT-infecties bij de algemene heteroseksuele bevolking bepalen.

Methoden

Heteroseksueel actieve vrouwen en mannen, 15-40 jaar oud, die in de periode mei 1996-april 1997 een huisarts consulteerden in Amsterdam en geen klachten hadden die konden wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), werd - nadat zij waren geïnformeerd en toestemming hadden gegeven voor het onderzoek - gevraagd om een (eerstestraals)urinemonster en enkele sociodemografische gegevens. De urine werd met behulp van een ligasekettingreactie onderzocht op CT. Wanneer er een infectie werd geconstateerd, werd de inzendende arts benaderd voor gegevens over behandeling en contactopsporing.

Resultaten

In totaal kwamen 3689 personen in aanmerking voor het onderzoek. Van hen weigerden 214 (5,8) deelname. Vrouwen weigerden minder vaak dan mannen (4,3 respectievelijk 9,0). Tussen weigeraars en deelnemers was geen verschil met betrekking tot etniciteit en type verzekering (ziekenfonds/particuliere verzekering). Weigeraars waren gemiddeld wat jonger dan deelnemers (niet significant). CT werd gediagnosticeerd bij 4,9 (95-betrouwbaarheidsinterval (95-BI): 4,1-5,9) van de vrouwen en bij 4,7 (95-BI: 3,6-6,1) van de mannen. Bij vrouwen werd een afnemende prevalentie gezien bij het toenemen van de leeftijd: van 13,4 bij de groep van 15-19 jaar tot 2,3 bij de groep van 35-40 jaar. Onafhankelijk van leeftijd werd een hogere prevalentie gevonden bij Surinaams-creoolse vrouwen. Bij 83 van de patiënten vond een gesprek over partnerwaarschuwing plaats; in het algemeen ging het om 1 partner.

Conclusie

Er was een zeer grote deelname (94) aan dit screeningsprogramma waarin urine werd onderzocht op CT. De prevalentie van CT was bijna 5; deze was aanzienlijk hoger bij jonge vrouwen en bij vrouwen afkomstig uit Suriname. Voorgesteld wordt in Amsterdam een dergelijk screeningsonderzoek te beginnen in alle huisartspraktijken.

Auteursinformatie

Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst, divisie Volksgezondheid en Milieu, Postbus 2200, 1000 CE Amsterdam.

Mw.dr.J.A.R.van den Hoek, arts-epidemioloog; mw.D.K.F.Mulder-Folkerts, verpleegkundige; prof.dr.R.A.Coutinho, medisch microbioloog-epidemioloog; mw.drs.N.H.T.M.Dukers, epidemioloog; M.Buimer, medisch analist; dr.G.J.J.van Doornum, medisch microbioloog.

Contact mw.dr.J.A.R.van den Hoek

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties