Nitrofurantoïne voor urineweginfecties bij mannen

Moet het wel de eerste keus zijn?
Pro-contra
13-10-2020
Tim J.A. Dekker, Anouk E. Muller en Luc B.S. Gelinck

Urineweginfecties zijn een van de meest gestelde diagnoses in de eerstelijnszorg. De NHG-standaard ‘Urineweginfecties’ raadt voor een ongecompliceerde cystitis bij vrouwen én mannen het gebruik van nitrofurantoïne aan. Voor het gebruik van nitrofurantoïne bij mannen zijn naast de positieve aspecten ook wel nadelen te noemen.

Positieve kanten

Nitrofurantoïne is om meerdere redenen een aantrekkelijk antibioticum. Resistentie van Escherichia coli tegen nitrofurantoïne is in de huisartsenpopulatie een stuk lager (2%) dan die tegen amoxicilline (38%), cotrimoxazol (21%) en ciprofloxacine (11%). Resistentie tegen nitrofurantoïne neemt bovendien niet wezenlijk toe in de poliklinische ziekenhuispopulatie, in tegenstelling tot die tegen ciprofloxacine. Bedenk daarbij dat de resistentie in andere Europese landen toeneemt, dan zijn dat redenen genoeg om zoveel mogelijk chinolonsparend te behandelen.

Hoewel ernstige bijwerkingen van nitrofurantoïne bekend zijn, wordt behandeling met dit middel over het algemeen goed verdragen. Nitrofurantoïne is bovendien effectief als behandeling voor cystitis bij vrouwen.1 De NHG-standaard onderbouwt de keuze voor nitrofurantoïne bij mannen met gegevens waaruit blijkt ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing