Neurologische symptomen bij influenza

Klinische les
20-01-2020
Carmen S. van Dam, Anneke Dijkmans, Danella Knol en Bert Voerman

Dames en Heren,

In het seizoen 2016-2017 was er in Nederland een griepepidemie die 15 weken duurde.1 Naar schatting 500.000 Nederlanders werden ziek van wie minstens 6500 patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis met influenza-gerelateerde symptomen. In deze klinische les laten wij zien dat influenza gepaard kan gaan met indrukwekkende neurologische symptomen.

Neurologische klachten bij influenza zijn zeldzaam en worden vaak niet onderkend als een complicatie van influenza.2,3 De eerste beschrijvingen van neurologische symptomen door influenza – encephalitis lethargica – dateren van na de Spaanse griep in 1918-1919.4 Later werden ook andere neurologische symptomen beschreven, vooral bij kinderen, bij wie het meestal convulsies of encefalopathie betrof.4 Wij laten aan de hand van 3 patiënten zien dat influenza zich kan voordoen met een atypisch beeld en indrukwekkende neurologische symptomen.

 

Patiënt A, een 73-jarige vrouw met in de voorgeschiedenis een bipolaire stoornis waarvoor zij lithium gebruikte, kwam op de Spoedeisende Hulp met koorts, hoesten en progressieve verwardheid sinds enkele dagen. Bij lichamelijk onderzoek zagen wij een matig zieke vrouw met sensorische afasie en koorts. Het lichamelijk onderzoek bracht verder geen afwijkingen aan het licht.

Het laboratoriumonderzoek liet verhoogde inflammatieparameters zien (tabel), en op de röntgenfoto van de thorax was een infiltraat zichtbaar. De werkdiagnose was ‘pneumonie met een delier’. ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing