De neuraminidaseremmers oseltamivir en zanamivir: een nieuw schild in de verdediging tegen influenza

J.C. de Jong
W.E.P. Beyer
G.F. Rimmelzwaan
R.A.M. Fouchier
A.D.M.E. Osterhaus
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:73-9
Abstract

Samenvatting

- De recent ontwikkelde neuraminidaseremmers zanamivir en oseltamivir lijken in staat de ernstige morbiditeit en mortaliteit door influenza aanzienlijk te kunnen verminderen.

- De bijwerkingen van deze middelen zijn infrequent en gering en de kans op de ontwikkeling van resistente virusmutanten met pathogene betekenis lijkt klein.

- Bij pandemieën vormen neuraminidaseremmers althans het eerste halfjaar de enige bescherming. Het is daarom belangrijk tevoren landelijk een voldoende grote voorraad van een antiviraal middel aan te leggen.

- De waarde van deze middelen ligt bij de gebruikelijke griepepidemieën vooral in therapie en (postexpositie)profylaxe van influenza in verzorgingshuizen en verpleeghuizen (voor profylaxe heeft alleen oseltamivir een licentie).

- Er is weliswaar slechts een beperkte hoeveelheid informatie over de werkzaamheid tegen complicaties bij influenza en over het effect bij personen met een verhoogd risico op complicaties en overlijden ten gevolge van een influenzavirusinfectie, maar het totaal van gegevens over de effecten van de neuraminidaseremmers geeft voldoende vertrouwen dat ze ook beschermen tegen complicaties en dat ook risicogroepen baat hebben bij een snelle inzet van deze producten.

- De verhouding tussen kosten en baten van behandeling en postexpositieprofylaxe met neuraminidaseremmers is waarschijnlijk niet gunstig voor gezonde kinderen en volwassenen, maar wel voor risicogroepen (gevaccineerd of niet) in het winterseizoen.

Auteursinformatie

Erasmus Medisch Centrum, afd. Virologie, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam.

Hr.dr.J.C.de Jong, hr.dr.G.F.Rimmelzwaan, hr.dr.R.A.M.Fouchier en hr.prof.dr.A.D.M.E.Osterhaus, virologen; hr.dr.W.E.P.Beyer, medisch microbioloog.

Contact hr.dr.J.C.de Jong (jc.de.jong@wxs.nl)

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties