Mythes over orgaandonatie ontkracht

Farid Abdo
Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:C3419

Misvattingen vertroebelen het debat rond de D66-initiatiefwet voor actieve donorregistratie. Een veelgehoorde verklaring voor het tekort aan orgaandonoren is het lage aantal verkeersslachtoffers. Daarnaast zou binnen het huidige ‘nee tenzij’-systeem nog veel te winnen zijn. Mythes, zo laten de cijfers achter deze beweringen zien.

In het voorjaar van 2017 organiseert de Eerste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een deskundigenbijeenkomst, ter voorbereiding op de stemming over de initiatiefwet van D66 over actieve donorregistratie.1 Het wetsvoorstel werd op 13 september 2016 nipt aangenomen door de Tweede Kamer. D66 hoopt met een ‘geen bezwaar’-systeem het tekort aan donororganen terug te dringen.

Het aantal transplantaties met organen van overleden donoren daalde in Nederland van 785 in 2014 naar 759 in 2015. Deze daling zette door tot 689 postmortale transplantaties in 2016.2 Ook in de maanden januari en februari van 2017 was er sprake van een daling van 20% in het…

Auteursinformatie

Farid Abdo, neuroloog-intensivist Radboudumc (Nijmegen) en voorzitter van de Commissie Donatie van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Lucas Mevius, nieuwsredacteur NTvG

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek

Ook interessant

Reacties