Mifepriston: van voor- tot nabehoeden

Een pil.
Gunilla Kleiverda
Trudy Dehue
Rebecca J. Gomperts
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6877
Abstract

Veel pilgebruiksters zijn ontevreden met hun anticonceptie. Een wekelijkse dosis mifepriston 50 mg zou voor de meesten een prima alternatief zijn. In Nederland is echter alleen de hoge dosis geregistreerd, voor medicamenteuze abortus inclusief de overtijdbehandeling. Women on Waves wil daar verandering in brengen.

Samenvatting

Alle huidige hormonale anticonceptiva kennen bijwerkingen en contra-indicaties die gerelateerd zijn aan oestrogenen en progestagenen. Bij gebruikers bestaat hierover nogal eens onvrede. Er is grote behoefte aan een nieuw middel zonder deze hormonen met de bijbehorende bijwerkingen en contra-indicaties; met tevens een gunstig bloedingsprofiel; dat oraal en niet dagelijks gebruikt kan worden; dat kan dienen als voorbehoed- en nabehoedmiddel en dat tevens ‘on demand’ gebruikt kan worden. Mifepriston 50 mg lijkt het antwoord te geven op al deze wensen, maar is in Nederland (nog) niet geregistreerd.

Auteursinformatie

Women on Waves, Amsterdam: dr. G. Kleiverda, gynaecoloog, bestuursvoorzitter; dr. R.J. Gomperts, arts, directeur (tevens: LUMC, afd. obstetrie en gynaecologie, Leiden). Rijksuniversiteit Groningen: em.prof.dr. G.C.G. Dehue, psycholoog en wetenschapsfilosoof.

Contact G. Kleiverda (kleiverd@xs4all.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Gunilla Kleiverda ICMJE-formulier
Trudy Dehue Niet beschikbaar
Rebecca J. Gomperts ICMJE-formulier
Wat heet een abortus?
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Huisartsgeneeskunde
Dit artikel wordt besproken inMifepriston en toegang tot oncologische zorg
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties