Wat heet een abortus?

Mensen op de Dam in Amsterdam tijdens een demonstratie. Een stel met ontblote buiken lacht naar de camera. De man heeft op zijn buik de geschreven tekst 'baas alleen in eigen buik' staan, de vrouw draagt de tekst 'pregnant by choice'.
Trudy Dehue
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D7073
Abstract

Mifepriston is een prima alternatief voor de nu gangbare voorbehoedsmiddelen. Maar waarom kreeg het de naam abortuspil? Trudy Dehue over de geschiedenis van het woord abortus.

Het is een ongelukkige historische toevalligheid dat de zware term ‘abortus’ tegenwoordig staat voor het ongedaan maken van zelfs de prilste ongewilde bevruchting. Lange tijd had het woord niets met ongewenste zwangerschap te maken, want het sloeg op een spontane miskraam. Als afgeleide daarvan introduceerden negentiende-eeuwse artsen het begrip ‘abortus provocatus’ (uitgelokte miskraam). Ook dat hield geen verband met de eeuwenoude pogingen tot het ‘doen misvallen van een vrouw’ op haar verzoek, of tot ‘opwekken van de maenstonden’ door haarzelf.

De opkomst van de uitdrukking ‘abortus provocatus’ is gerelateerd aan een tweede lijn in de geschiedenis van het beëindigen van een zwangerschap: de introductie van een levensreddende ingreep wanneer het baringskanaal verstopt was door vergroeiing of een gezwel, of het bekken te klein was voor het hoofdje van een kind. De keizersnede werd pas veilig uitvoerbaar in de loop van de twintigste eeuw. Tot die tijd zat er voor verloskundigen…

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit Groningen: T. Dehue, em.prof.dr Theorie en Geschiedenis van de Psychologie.

Contact T. Dehue (trudy.dehue@rug.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Trudy Dehue is wetenschapssocioloog en rondt momenteel een geschiedenis van classificaties bij gewenste en ongewenste zwangerschap af.

Auteur Belangenverstrengeling
Trudy Dehue ICMJE-formulier
Mifepriston: van voor- tot nabehoeden
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Huisartsgeneeskunde
Public Health
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties