Marie Curie-Skłodowska en de X-stralen aan het front

Perspectief
Mike B.J.M. Korst
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D706
Abstract

In deze serie schenken we aandacht aan mensen die 100 jaar geleden probeerden om het onvoorstelbare lijden van soldaten en burgers in de Grande Guerre te verlichten. De aandoeningen die ontstonden in de loopgraven en de industriële oorlogsvoering, dwongen hen te zoeken naar creatieve oplossingen. Hiermee staan zij aan de basis van de moderne geneeskunde.

Samenvatting

Marie Curie-Skłodowska (1867-1934) was bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (WOI) al een bekende wetenschapper, die met 2 Nobelprijzen was bekroond, een voor de Scheikunde en een voor de Natuurkunde. Tijdens de oorlog zette zij zich met haar dochter Irène in voor het gebruik van mobiele röntgenapparatuur in de zorg voor oorlogsgewonden. Met een ‘petite Curie’, een auto die via een dynamo de röntgenbuis aandreef, bezocht zij het front in Frankrijk en België; er werden 20 van dergelijke petites Curies gebruikt. Naar schatting zijn er gedurende WOI 1,2 miljoen gewonden radiologisch onderzocht. Tevens gaf ze onderwijs aan vrouwen die de apparatuur bedienden, de zogenoemde ‘manipulatrices’. Na WOI richtte ze zich weer op de ontwikkeling van het Institut du Radium, het huidige Institut Curie in Parijs.

Auteursinformatie

Jeroen Bosch Ziekenhuis, afd. Radiologie, ’s-Hertogenbosch.

Contact Drs. M.B.J.M. Korst, radioloog (m.korst@jbz.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Mike B.J.M. Korst ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Evertjan
Hannivoort

"Duitse natuurkundige Wilhelm Röntgen (1845-1923)"???

Ik zou zeggen: Nederlands-Duitse natuurkundige.

Toen de kleine Wimpie drie jaar oud was, in maart 1848, verhuisde hij naar Apeldoorn waar hij met zijn ouders woonde op Hoofdstraat 171. Zijn grootvader van moeders kant was via Amsterdam al in Apeldoorn gaan wonen. Willem's lagere en middelbare schoolopleiding was aldaar aan een privéinstituut, maar na het tekenen van een caricatuur werd hij van school gestuurd, waardoor ook zijn latere opleiding aan de Utrechtse universiteit faalde, en hij naar Zurich uitweek.

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_R%C3%B6ntgenhttp://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1901/rontgen-b…