Resultaten van een klinische vragenlijst*

Langdurig aanhoudende kortademigheid na een acute longembolie

Onderzoek
Frederikus A. Klok
Klaas W. van Kralingen
Menno V. Huisman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A245
Abstract

Samenvatting

Doel

Vaststellen van de prevalentie van klachten van kortademigheid lange tijd na een acute longembolie.

Opzet

Beschrijvend.

Methode

Aan 65 patiënten bij wie in de periode november 2002 tot augustus 2004 een longembolie was vastgesteld en aan 90 controlepersonen legden wij begin 2007 een vragenlijst voor waarmee de aanwezigheid en de ernst van kortademigheidsklachten vastgesteld konden worden. Op grond van de uitkomsten van de vragenlijst hebben we de patiënten en controlepersonen gecategoriseerd volgens de classificatie van de New York Heart Association (NYHA).

Resultaten

Door 48 patiënten (74%) werd de vragenlijst ingevuld, gemiddeld 40 maanden (SD: 7,4) nadat de diagnose ‘longembolie’ was gesteld. In totaal bleken 27 van hen (56%; 95%-BI: 41-71) nog kortademig te zijn. Bij 19 van de 27 patiënten (70%; 95%-BI: 50-86) met kortademigheidsklachten bleken deze ontstaan of verergerd te zijn sinds de longembolie. Van de controlepersonen vulden 61 (68%) de vragenlijst in; 14 van hen waren kortademig (23%; 95%-BI: 13-26). Patiënten hadden meer kans kortademig te zijn dan de controlepersonen (oddsratio (OR): 4,3; 95%-BI: 1,9-9,9). Verder bleek de kortademigheid bij de patiënten ernstiger te zijn dan bij de controlepersonen (p

Conclusie

Meer dan de helft van de patiënten met een longembolie blijft klachten van kortademigheid houden, zelfs nog 40 maanden na de diagnose. Voor een goede verklaring hiervan is nader onderzoek nodig.

Auteursinformatie

*Dit onderzoek werd eerder gepubliceerd in het European Journal of Internal Medicine (2008;19:625-9) met als titel ‘Persistent dyspnea complaints at long-term follow-up after an episode of acute pulmonary embolism: results of a questionnaire.’ Gepubliceerd met toestemming.

Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden

Afd. Algemene Interne Geneeskunde-Endocrinologie, sectie Vasculaire Geneeskunde: drs. F.A. Klok, arts-onderzoeker; dr. M.V. Huisman, internist.

Afd. Longziekten: dr. K.W. van Kralingen, longarts.

Contact drs. F.A. Klok (f.a.klok@lumc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 26 februari 2009.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties