Kind met buikpijn en koorts: overweeg acute lobaire nefritis

Diagnostische overwegingen wanneer appendix niet zichtbaar is op echo
Klinische les
27-03-2018
Ashley M. Bakker, Guy H.E.J. Vijgen, Nico G. Hartwig en Gerdien A. Tramper-Stranders

Dames en Heren,

Bij kinderen met buikpijn in het rechter onderkwadrant en koorts wordt frequent gedacht aan appendicitis. Als vervolgens bij echografie geen ontstoken appendix wordt gezien of de appendix niet in beeld kan worden gebracht, moeten ook andere diagnosen worden overwogen, zoals acute lobaire nefritis (ALN). Deze aandoening is vaak moeilijk te herkennen vanwege de aspecifieke symptomen en soms negatieve diagnostische bevindingen. Een juiste diagnose is wel belangrijk omdat inadequate behandeling kan leiden tot complicaties, zoals renale verlittekening met hypertensie of nierfalen.

Patiënt A is een 5-jarige jongen die naar de Spoedeisende Hulp werd verwezen omdat de huisarts appendicitis vermoedde. Patiënt had al 5 dagen koorts en buikpijn en last van braken. Zijn ouders en hij waren eerder teruggekomen van een vakantie in Frankrijk omdat hij ziek was. De voorgeschiedenis was blanco.

Bij lichamelijk onderzoek zagen we een zieke jongen, die hemodynamisch stabiel was: zijn ademhalingsfrequentie was 28/min, hartfrequentie 140 slagen/min, temperatuur 38,5°C en de capillaire ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing