Herpes zoster en aciclovir bij normale en gestoorde algemene afweer, ook die ten gevolge van AIDS

Klinische praktijk
Th. van Joost
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:1080-4

Inleiding

Aciclovir (9-(2-hydroxyethoxy)methylguanine) heeft een antivirale werking nadat het door viraal thymidinekinase gefosforyleerd is in de geïnfecteerde cel. Farmacokinetische en farmacologische aspecten zijn in de literatuur samengevat.12 Aciclovir remt het virale DNA-polymerase en daardoor de virusreplicatie. Deze remming is sterker bij herpes simplex-virus dan bij varicella zoster-virus. Toch is aciclovir ook bij infecties met varicella zoster-virus effectief, afhankelijk van de dosering, de toediening (intraveneus per infuus of per os) en vooral óók van het tijdstip van toediening.12 Ziektebeeld en pathogenese van herpes zoster zijn recent in dit tijdschrift beschreven.3 Herpes zoster komt vooral voor bij oudere patiënten. Algemeen verminderde (cellulaire) afweer is daarbij niet aantoonbaar, mogelijk is er wel een specifieke afweerstoornis. Bij deze patiënten kan herpes zoster leiden tot complicaties, afhankelijk van de lokalisatie (zoster ophthalmicus in de vorm van keratitis of uveitis, zoster oticus (facialis-paralyse) en de inguïnale (scrotale of perineale) vorm van…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzicht, afd. Dermatologie en Venereologie, Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

Prof.dr.Th.van Joost, dermatovenereoloog.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

P.J.
van den Broek

Leiden, augustus 1990,

In zijn artikel stelt collega Van Joost onzes inziens ten onrechte niet ter discussie of het geven van aciclovir aan een patiënt met herpes zoster en een normale weerstand therapeutisch relevant is (1990;1080-4). Uit de verrichte onderzoeken blijkt dat de winst ten aanzien van verkorting van de ziekteduur ongeveer 2 dagen is op een natuurlijk ziektebeloop van ca. 10 dagen, wanneer binnen 48 uur wordt begonnen met de behandeling. Therapeutische winst ten aanzien van de postherpetische pijn is er niet. Aciclovir vermindert alleen de pijn in de acute fase. De belangrijkste winst die met aciclovir is te bereiken, is het voorkómen van oogcomplicaties bij patiënten met een herpes zoster van de 1e tak van de N. trigeminus. Dit is onzes inziens dan ook de enige indicatie voor het geven van aciclovir aan een patiënt met een normale gastheerweerstand.

In vrijwel alle onderzoeken bij patiënten met normale weerstand is aciclovir niet langer gegeven dan 5 dagen. Daarom is het jammer dat het advies om 7 dagen te behandelen niet wordt gemotiveerd. Het is onzes inziens een overbodige kostenverhogende verlenging van de therapie.

P.J. van den Broek
J.W.M. van der Meer
Th.
van Joost

Rotterdam, augustus 1990,

Bij de meeste jongere patiënten met normale algemene afweer verloopt herpes zoster met minder algemene symptomen, waaronder acute pijn. Deze groep van patiënten behoeft inderdaad geen specifieke antivirale therapie. Op dit punt kan ik het volledig eens zijn met de opmerkingen van de collegae Van den Broek en Van der Meer. Bij oudere en in ieder geval bij bejaarde patiënten zal echter, ook als er van een algemene immuunstoornis geen sprake is, de ontwikkeling van de klinische activiteit moeilijker te voorspellen zijn. Hierom kan het ook hier verstandig zijn een zo vroeg mogelijke behandeling met aciclovir in te stellen.1

Verschillende onderzoekers vermelden bij patiënten met normale algemene afweer en herpes zoster een orale dosering (800 mg 5 dd) die inderdaad gedurende 7 dagen werd voorgeschreven.2-5 McKendrick et al. beschrijven ervaringen, waarbij bij sommige patiënten die 5 dagen oraal met aciclovir behandeld waren hierna de acute pijn weer verergerde, terwijl deze wel duidelijk verminderd was tijdens de behandelingsperiode.6 De mogelijkheid dat er bij te korte behandelingsduur sprake zou kunnen zijn van een niet afdoende remming van virusreplicatie is overwogen.6 Zekerheid hieromtrent bestaat er echter niet. Overigens zijn althans mij geen gegevens bekend uit de literatuur, waarbij bij orale toediening van aciclovir (800 mg 5 dd) de effectiviteit van een behandelingsduur van 5 dagen is vergeleken met die van 7 dagen en op basis waarvan definitieve conclusies zouden kunnen worden getrokken ten aanzien van de zo kort mogelijke meest effectieve behandelingsduur.

Th. van Joost
Literatuur
  1. Peterslund NA. Management of varicella zoster infections in immunocompetent hosts. Am J Med 1988; 85 (Suppl 2a): 74-8.

  2. McKendrick MW. Oral acyclovir therapy of acute herpes zoster in elderly immunocompetent patients. Res Clin Forums 1987; 9: 33-6.

  3. Morton P, Thomson AN. Oral acyclovir in the treatment of herpes zoster in general practice. NZ Med J 1989; 102: 93-5.

  4. O'Brien JJ, Campoli-Richards DM. Acyclovir. An updated review of its antiviral activity, pharmacokinetic properties and therapeutic efficacy. Drugs 1989; 37: 233-309.

  5. Wood MJ, Ogan PH, McKendrick MW, Care CD, McGill JI, Webb E. Efficacy of oral acyclovir treatment of acute herpes zoster. Am J Med 1988; 85 (Suppl 2a): 79-83.

  6. McKendrick MW, McGill JI, White JE, Wood MJ. Oral acyclovir in acute herpes zoster. Br Med J 1986; 293: 1529-32.