Kruidenmiddelen zijn niet altijd onschuldig

Hepatitis na gebruik van een kruidenextract

Een tekening van een vijzel
Youssef Ben Bouazza
Koen Van Dycke
Stephanie D’hollander
Anneleen Van Hootegem
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7219
Abstract

Beste collega’s,

In deze klinische les gaan wij het hebben over nadelige gevolgen van het gebruik van kruidenmiddelen. Deze middelen zijn niet altijd zo onschuldig als veel mensen denken. Wij laten dit zien aan de hand van een patiënte met icterus. Hoe stel je het verband vast tussen icterus en het gebruik van een kruidenmiddel?

Het gebruik van kruidenmiddelen is de laatste jaren duidelijk toegenomen. Deze producten worden in het algemeen als veilig beschouwd.1 In dit artikel rapporteren we een patiënt met acute hepatitis na het gebruik van Iberogast, een product dat bestaat uit negen plantextracten en dat wordt toegepast voor de behandeling van functionele maag-darm aandoeningen.

Patiënte, een 61-jarige vrouw met een voorgeschiedenis van cholecystectomie en depressie, meldde zich op de spoedpost wegens icterus. De patiënte voelde zich reeds tien dagen grieperig, met klachten van algemene malaise, koorts, myalgie en abdominale krampen. Deze klachten waren na enkele dagen spontaan overgegaan, maar tegelijkertijd had zij progressieve geelzucht gekregen. De huisarts had klinisch duidelijke icterus bij deze alerte en adequaat reagerende vrouw vastgesteld. Het rechter hypochondrium was drukgevoelig, zonder organomegalie. Verder waren er geen afwijkingen bij het lichamelijk onderzoek, ook geen tekenen van chronisch leverlijden, waarop de huisarts besloot haar te verwijzen naar de spoedpost…

Auteursinformatie

Universiteit Antwerpen, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, afd. Gastro-enterologie, Antwerpen, België: Y. Ben Bouazza, arts in opleiding tot gastro-enteroloog. Algemeen Ziekenhuis Zeno, afd. Gastro-enterologie, Knokke-Heist, België: K. Van Dycke, MSc, mdl-arts; S. D’hollander, MSc, spoedarts. Algemeen Ziekenhuis Klina, afd. Gastro-enterologie, Brasschaat, België: A. Van Hootegem, MSc, mdl-arts.

Contact Y. Ben Bouazza (benbouazza.youssef@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Youssef Ben Bouazza ICMJE-formulier
Koen Van Dycke ICMJE-formulier
Stephanie D’hollander ICMJE-formulier
Anneleen Van Hootegem ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In 2015 heb ik onze MDL artsen al gewaarschuwd voor Iberogast. Het bevat namelijk stinkende gouwe (Chelidonium majus) dat levertoxisch is.

De levertoxiciteit van stinkende gouwe werd in 2002 al in het NTvG beschreven door Crijns et al. 

Mooi dat jullie het onder de aandacht brengen. 

Dr. H.P.R. Bootsma, ziekenhuisapotheker
Literatuur

Acute hepatitis na gebruik van plantaardig preparaat met stinkende gouwe (Chelidonium majus)

NTvG 2002;146:124-28

A.P.G Crijns et al.