Geschiedenis van het genezen; de wondhechting

Perspectief
P.J. Kuijjer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:473-9
Abstract

Samenvatting

De geschiedenis van de wondhechting weerspiegelt die der chirurgie. In de wondbehandeling, die zowel de techniek van het hechten als de hechtmaterialen omvat, speelt wondhechting een prominente rol. In het oude India en Egypte en tijdens de Griekse en Romeinse beschaving zijn wondbehandelingen, hechttechnieken en instrumenten ontwikkeld die reeds geheel in vorm en functie lijken op die van onze tijd. Catgut en zijde zijn sinds de Oudheid bekend. Gedurende een zeer lange periode is daarna nauwelijks iets toegevoegd. Over gesloten of open wondbehandeling is er altijd discussie geweest. In 1860 begint de verbetering van catgut door Lister. In de 19e eeuw werden prototypen van mechanische hechtapparatuur (‘staplers’) ontwikkeld, die in de eerste decennia van de 20e eeuw klinische toepassing vonden. De grootste vorderingen in de wondhechting werden pas na de Tweede Wereldoorlog gemaakt: geavanceerde mechanische semi-automatische hechtapparatuur en kunstmatige niet-resorbeerbare en resorbeerbare vezels. Deze vondsten hebben ook geheel nieuwe gebieden in de chirurgie (onder andere de microchirurgie) helpen ontsluiten.

Auteursinformatie

Contact Prof.dr.P.J.Kuijjer, chirurg, Westerveen 29, 9751 HV Haren

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

N.M.J.
Schweitzer

Haren (Gr.), maart 1998,

Het artikel van Kuijjer over de wondhechting vermeldt roestvrij staal als hechtmateriaal niet (1998:473-9). Meer dan een kwarteeuw geleden ontdekte de oogarts J.G.F.Worst de voordelen van dat materiaal (het is inert, makkelijk te steriliseren en goedkoop) en hij en zijn leerlingen gebruikten het sindsdien met succes. Zo een vaderlandse, ja Groningse, vondst mag mijns inziens wel worden gememoreerd.

N.M.J. Schweitzer

Haren (Gr.), maart 1998,

Schweitzer signaleert een gemis dat ook ik, en misschien in nog sterkere mate, heb gevoeld. Om maar twee zeer belangrijke ontwikkelingen te noemen, die mij na aan het hart liggen: de bothechting (osteosynthese) en de moderne lijmen, konden niet worden vermeld. Het artikel is verre van volledig. Dat kan in zo'n rubriek ook bijna niet anders, maar het leidt wel tot moeilijke keuzen.

P.J. Kuijjer