Geluk

Opinie
Yolanda van der Graaf
Joost Drenth
Peter de Leeuw
Joost Zaat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:B886

artikel

Gezondheid beïnvloedt in belangrijke mate ons geluk. Voor ons een reden om ‘geluk’ als thema te kiezen voor het eindejaarsnummer. Mensen die kunnen genieten van het leven worden minder vaak ziek en leven langer. Een deel van die relatie wordt verklaard uit het feit dat gelukkiger mensen minder vaak lijden aan allerlei psychische stoornissen en gezonder leven, maar een substantieel deel blijft op conto van de positieve levensinstelling staan. Toch zien we bij kankerpatiënten dat mensen met een positieve mentaliteit het niet beter doen (A5752).

Geluk is heel belangrijk voor de mens. Maar wat is het nu eigenlijk precies? ‘Tevreden zijn met wat je hebt’, ‘vrijheid’, ‘gezondheid’, ‘onafhankelijkheid’, ‘liefde’. In reactie op een vraag in de enquête die wij onder onze lezers hielden, kregen we van u vele definities waarvan de meeste neerkomen op ‘kunnen genieten van het leven’ (A5847). De Nederlandse dokter waardeert zijn geluk met een 8 en weinig factoren beïnvloeden dat cijfer. Maar misschien leest de ongelukkige dokter het NTvG niet. Een dokter heeft vele gezichten: hij behandelt patiënten, staat soms voor de klas en is af en toe zelfs manager. De vrijwel identieke waarderingen op de geluksschaal geven aan dat dokters kennelijk heel goed in staat zijn dat werk te kiezen waarmee ze het gelukkigst zijn.

Geluk zit in kleine dingen en niet in een mooi gezicht (A5688) of in de door wetenschappers zo felbegeerde hoge H-index (A5715). Meestal verkrijgen we onze gegevens over geluk met een simpele vragenlijst maar kunnen we dat eigenlijk wel zo meten? Wordt inderdaad maar 40% van de dokters wel eens verliefd in het ziekenhuis (A5860) of moet dat toch 100% zijn? Ter Horst en collega’s (A5851) beschrijven in hoeverre hersenmetabolisme, gemeten met de fMRI, correleert met bijvoorbeeld sterke emoties zoals liefdesverdriet.

Dokters worden vaak geconfronteerd met de grote impact die ziekte heeft op geluk. Hoe gaat een traumachirurg daarmee om (C1540) en hoe groot is de veerkracht van mensen na een ernstig trauma (C1559). Moet je alles uit de kast halen om een patiënt te redden of heeft deze misschien ook wel eens gewoon geluk als een reanimatie niet slaagt (A5717)? Geluk is iets ongrijpbaars en oordelen of anderen gelukkig zijn kunnen we al helemaal niet (A5733; A5846). Dokters moeten vooral weten dat ziekte grote effecten heeft op het geluk van mensen. Ook als je geluk hebt gehad en genezen bent van kanker is het nooit meer zoals daarvoor (A5749). Wij hopen dat u geniet van dit dubbelnummer want u moet het een weekje zonder ons doen. Wordt dat nu een ongeluksjaar met die akelige 13 daar op het einde (B877) of staan uw sterren hoe dan ook toch goed (A5795)? Wij wensen u een heel gelukkig 2013.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties