De gelukkige dokter
Open

Onderzoek
20-12-2012
Christel M.P. van Dongen en Yolanda van der Graaf

Doel

Onderzoeken waar dokters en medisch studenten gelukkig van worden.

Opzet

Descriptief vragenlijstonderzoek.

Methode

Voor dit onderzoek vulden artsen en medisch studenten in de zomer van 2012 een onlinevragenlijst in. Zij kregen vragen voorgelegd waarin naar algemene kernmerken en naar geluk werd gevraagd. Wij vroegen geluk te definiëren en het mooiste geluksmoment te omschrijven. Met behulp van simpele statistiek werden de resultaten beschreven.

Resultaten

401 artsen, assistenten en medisch studenten deden mee aan het onderzoek. 41% van de respondenten was man en 59% vrouw. De gemiddelde leeftijd bedroeg 40 jaar. Studenten, huisartsen, anesthesiologen en internisten waren het best vertegenwoordigd. Gemiddeld gaven de deelnemers hun ‘geluk’ een 7,6. De jongeren (< 30 jaar) waren iets minder gelukkig (7,4) dan 48-plussers (7,8). Dit verklaart ook de relatief lage score van studenten (7,1). Huisartsen waren het gelukkigst met een gemiddelde score van 7,9, op de voet gevolgd door de ‘overige dokters’ met een gemiddelde van 7,8 en medisch specialisten (7,6). Binnen de specialismen, hoewel door de kleine aantallen hier enige voorzichtigheid op zijn plaats is, zijn de dokters werkzaam in de ‘kleine specialismen’ het gelukkigst, gevolgd door internisten en ondersteunende specialismen. Psychiaters en snijdende collegae zijn onder aan de lijst terug te vinden. De determinanten ‘liefde en relatie’ en ‘gezin en familie’ dragen het meest bij aan een gelukkig gevoel.

Conclusie

Ouderen zijn gelukkiger dan jongeren en huisartsen zijn doorgaans gelukkiger dan medisch specialisten. De determinanten ‘liefde en relatie’ en ‘gezin en familie’ zijn het belangrijkst voor het geluk van artsen.