Expertise van klinisch geneticus beter benutten

Behandelaar kan voor meeste kankerpatiënten DNA-test aanvragen
Commentaar
07-06-2017
Cora M. Aalfs, Anneke M. Westermann en Carla G. van El

Sinds de jaren 90 wordt DNA-diagnostiek in Nederland verricht via acht klinisch-genetische centra. Met veel inzet is een zorgvuldige dienstverlening opgebouwd met intensieve en daardoor kostbare counseling. Steeds meer mensen weten de weg naar de klinisch geneticus te vinden. Dit aantal zal alleen maar groeien nu er steeds meer diagnostische en therapeutische mogelijkheden zijn. De toenemende vraag naar erfelijkheidsadvisering leidt inmiddels tot lange wachtlijsten en toenemende werkdruk binnen de klinische genetica, terwijl de budgetten niet meestijgen.

Wat ons betreft is de tijd daarom rijp voor een andere werkwijze. Niet de klinisch geneticus, maar de behandelend medisch specialist kan voor een deel van de patiënten zelf een DNA-test aanvragen, zonder hen direct door te verwijzen naar een klinisch-genetisch centrum.

Steeds meer erfelijkheidstesten

De mogelijkheden om erfelijke vormen van kanker op te sporen zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit is belangrijk, zowel voor de patiënt als voor zijn of haar familieleden. Steeds vaker heeft een erfelijke oorzaak ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing