Een peuter met een zeldzame complicatie van roodvonk

Casuïstiek
05-12-2018
Maaike P. Smit, Najma S. Abdullahi, Boudewijn Bakker en Annette P.M. van den Elzen

Samenvatting

Achtergrond

Hemolytische groep A-streptokokken (GAS) zijn de meest voorkomende bacteriële verwekkers van infecties in Nederland. Deze bacterie kan veel verschillende niet-invasieve infecties veroorzaken, zoals roodvonk.

Casus

Een 2-jarig meisje presenteerde zich met koorts, tachycardie, exantheem en een zwelling in de hals. Op verdenking van roodvonk met flegmone van de hals behandelden wij haar met antibiotica en ondersteunende therapie. De bloed- en keelkweek lieten groei zien van hemolytische GAS. Laboratoriumonderzoek toonde geringe hyperthyreoïdie en echografie van de hals liet een inhomogeen aspect van de schildklier zien. Wij stelden de diagnose ‘infectieuze thyreoïditis’, een zeldzame complicatie van een infectie met hemolytische GAS. Een fistel vanuit de sinus piriformis kon niet worden aangetoond.

Conclusie

Hoewel GAS-infecties frequent voorkomen, zijn complicaties als thyreoïditis zeldzaam. Wanneer een patiënt op de kinderleeftijd wordt gediagnosticeerd met infectieuze thyreoïditis moet een fistel vanuit de sinus piriformis overwogen worden. Patiënten met een dergelijke congenitale malformatie hebben een verhoogd risico op recidiverende infectieuze thyreoïditis en abcesvorming van de schildklier.

Lees verder als abonnee

Doorlezen met Blendle

Word abonnee

  • wekelijks het papieren tijdschrift
  • online toegang tot alle artikelen
  • geaccrediteerde nascholing
Sluit een abonnement af

Registreer als abonnee