Een peuter met een mandibulafractuur

Casuïstiek
03-07-2017
Eva L. van der Linden, Rolf J. Bun en Erim van Os

Achtergrond

Een mandibulafractuur is een zeldzame aandoening op de kinderleeftijd. De symptomen van dit ziektebeeld zijn pre-auriculaire pijn en zwelling, trismus, en pijn bij het openen van de mond, en ze worden niet zelden voorafgegaan door een val op de kin. Als de diagnose wordt gemist kan dit ernstige gevolgen hebben voor de groei en ontwikkeling van de kaak.

Casus

Een 3-jarige jongen werd verwezen vanwege een zwelling van zijn linker wang, koorts en braken. Hij was 2 dagen eerder op zijn kin gevallen. Bij lichamelijk onderzoek had hij heftige drukpijn pre-auriculair en een trismus. Omdat wij een virale parotitis vermoedden en dehydratie dreigde, werd patiënt opgenomen. Na zijn ontslag bezocht patiënt de tandarts voor onderzoek van de drukpijnlijke kies. De tandarts maakte een orthopantomogram en constateerde een fractuur van de linker collum mandibulae.

Conclusie

Bij elk kind dat op de kin is gevallen, is het van belang om op kenmerken van een mandibulafractuur te letten en zo nodig laagdrempelig radiologische diagnostiek te verrichtten.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing