Een patiënt met ernstige digoxine-intoxicatie

Casuïstiek
17-02-2017
Koen P. van Rhee, Rianne van Bentum, Kris van Keulen, Maybritt I. Kuypers en Marloes B. Haak

Achtergrond

Digoxine is een hartglycoside dat frequent wordt voorgeschreven bij atriumfibrilleren en hartfalen. Bij een digoxine-intoxicatie worden symptomen als misselijkheid, hyperkaliëmie, aritmieën en hartstilstand gezien. De behandeling is gericht op vermindering van de absorptie van digoxine, preventie van hypo- en hyperkaliëmie, symptoombestrijding en, bij ernstige intoxicaties, toediening van digoxine-antilichamen.

Casus

Een 73-jarige man met een uitgebreide cardiale voorgeschiedenis werd 45 minuten na inname van 20 mg digoxine gezien. Patiënt ontwikkelde ventrikelfibrilleren binnen 3 h na inname, nog voor het arriveren van de digoxine-antilichamen. Hij overleed ondanks reanimatie en de toediening van een ontoereikende hoeveelheid digoxine-antilichamen.

Conclusie

De nationale voorraad digoxine-antilichamen bleek te beperkt voor de behandeling van een patiënt met een ernstige digoxine-intoxicatie. Uitbreiding van de voorraad en centrale opslag van digoxine-antilichamen kan snellere toediening van een adequate hoeveelheid antilichamen bevorderen. Ook moet tijdig vervoer naar een centrum voor extracorporele membraanoxygenatie overwogen worden.

Lees verder als abonnee

Doorlezen met Blendle

Word abonnee

  • wekelijks het papieren tijdschrift
  • online toegang tot alle artikelen
  • geaccrediteerde nascholing
Sluit een abonnement af

Registreer als abonnee