Dubbelzijdige pneumothorax na acupunctuur bij een jonge vrouw

Klinische praktijk
D. Ramnarain
R. Braams
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:172-5
Abstract

Samenvatting

Een 30-jarige vrouw presenteerde zich op de afdeling Spoedeisende Hulp vanwege ernstige benauwdheid en pijn op de thorax beiderzijds. De klachten ontstonden na een acupunctuurbehandeling een dag tevoren, waarbij spinaal en paravertebraal naalden ingebracht waren. Er bleek een dubbelzijdige pneumothorax te zijn. Twee dagen na het plaatsen van thoraxdrains waren de longen ontplooid en kon patiënte in goede conditie het ziekenhuis verlaten. Dubbelzijdige pneumothorax na acupunctuur is een zeldzame complicatie, waarvan de exacte incidentie niet bekend is. Acupuncturisten, maar ook huisartsen en artsen die werkzaam zijn op een afdeling voor spoedeisende hulp, dienen zich te realiseren dat acupunctuur van de thorax gepaard kan gaan met zowel enkel- als dubbelzijdige pneumothorax.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Heelkunde/Intensive Care, Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht.

D.Ramnarain, assistent-geneeskundige; dr.R.Braams, internist-intensivist.

Contact dr.R.Braams

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Middelburg, april 2002,

Enige tijd vóór de publicatie van de casus van Ramnarain en Braams (2002:172-5) verscheen bij mij op het spreekuur een 32-jarige vrouw met benauwdheidsklachten. Zij was vroeger bekend wegens astma, later fibromyalgie. Patiënte had dezelfde ochtend acupunctuur ondergaan. Aanvankelijk was na onderzoek mijn differentiaaldiagnostische overweging een hyperventilatiesyndroom. Echter, enkele uren later was patiënte heftig benauwd en had zij thoracale pijnklachten. Bij auscultatie vond ik beiderzijds verzwakt ademgeruis. Met spoed werd patiënte verwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Ziekenhuis Walcheren. Met 100% zuurstof via een kapje was de percutane saturatie 90%. Röntgenfoto's van de thorax toonden beiderzijds een totale pneumothorax. Vanwege de ernst van de klachten werden geen bloedgaswaarden geanalyseerd, maar met spoed 2 thoraxdrains beiderzijds ingebracht. Hierna volgde spoedig herstel.

Het artikel van Ramnarain en Braams had voor mij een eye-opener kunnen zijn bij publicatie vóór de datum waarop ik patiënte zag. Zulke complicaties van acupunctuur kende ik niet. Daarom ben ik het met de auteurs eens dat bekendheid van mogelijke complicaties bij alternatieve behandelmethoden en een goede informatieoverdracht aan patiënt noodzakelijk zijn.

R.D.M. de Kuyper
E.J. van Hezik