Diagnose in beeld (128). Een jongetje dat niet meer lopen wil

Wat is de diagnose?
M.T. van Reisen
S.B. van der Meer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:390
Abstract

Casus

Een 2-jarig jongetje werd een week na een val uit zijn kinderwagen op de eerstehulpafdeling gezien. Sinds de val wilde hij niet meer lopen. De door de huisarts aangevraagde röntgenfoto van het bekken en echografisch onderzoek van de heupen toonden geen afwijkingen. Bij lichamelijk onderzoek viel op dat patiënt niet meer op de benen wilde staan. De linker heup lag in lichte flexie en exorotatie en er was ter plaatse abductiebeperking. De bezinking was 42 mm/1e uur en de concentratie C-reactieve proteïne bedroeg 3 mg/l. Een röntgenfoto van de lumbosacrale wervelkolom toonde een versmalling van de intervertebrale ruimte tussen…

Auteursinformatie

Atrium Medisch Centrum, afd. Kindergeneeskunde, Postbus 4446, 6401 CX Heerlen.

Mw.M.T.van Reisen, assistent-geneeskundige; dr.S.B.van der Meer, kinderarts.

Contact dr.S.B.van der Meer (syb@home.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Alkmaar, maart 2003,

In het artikel van Van Reisen en Van der Meer (2003:390) is de coronale opname (a) ofwel een T2-gewogen sequentie (en dus niet T1-gewogen), ofwel een T1-sequentie met gadolinium. Immers, een ontstoken discus is zwart (laag-intens) op een T1-opname en kleurt aan na intraveneuze toediening van contrastmiddel (gadolinium). De sagittale T2-gewogen opname (b) toont een verhoogde signaalintensiteit van het beenmerg grenzend aan de discitis. Dat is een waardevol teken voor de diagnose ‘spondylodiscitis’. De coronale opname toont het psoasabces, maar dat kan niet gezegd worden van de sagittale opname; deze laatste toont de retroperitoneale uitbreiding.

Meestal is Staphylococcus aureus de boosdoener. Vooral bij kinderen bij wie de discus nog gevasculariseerd is, kan de verwekker hematogeen de schijf bereiken. Is in de onderhavige casus tuberculose overwogen? Tuberculose staat bekend om verzakkingsabcessen (psoasabcessen).

P.R. Algra

Heerlen, april 2003,

De opmerking van collega Algra is op zijn plaats. Zoals door hem gesteld, is de coronale opname een T1-gewogen opname na toediening van contrastmiddel (gadolinium), als gevolg waarvan de discus aankleurt. Wij hebben bij onze patiënt tuberculose uitgesloten op basis van een negatieve uitslag van de mantouxtest. Een andere verwekker is helaas niet aangetoond. De goede reactie op antibiotica pleit echter voor een bacteriële verwekker (vermoedelijk S. aureus).

S.B. van der Meer