De uiteindelijke bestemming van artikelen afgewezen voor publikatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Onderzoek
H.R. Koene
A.J.P.M. Overbeke
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:2443-6
Abstract

Samenvatting

Doel

Bepalen welk percentage van artikelen die door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) worden afgewezen voor publikatie, alsnog wordt gepubliceerd.

Opzet

Retrospectief.

Plaats

Redactiebureau NTvG.

Methode

Van alle 1o8 artikelen die in de tweede helft van 1992 (definitief) door de hoofdredactie van het NTvG werden afgewezen, werd door middel van zoeken in Medline en een schriftelijke enquête bij de auteurs onderzocht of ze alsnog gepubliceerd waren. De artikelen werden ingedeeld in de rubrieken die ze bij aanbieding kregen toegewezen.

Resultaten

Van alle 108 artikelen werden 14 via Medline teruggevonden. Hiervan waren 5 gepubliceerd vóórdat ze bij het NTvG werden aangeboden (4 van deze pogingen tot dubbelpublikatie waren niet gemeld). De respons op de enquête was 85; 93 artikelen konden in het onderzoek betrokken worden. Het totale publikatiepercentage van afgewezen artikelen was 60 ((4693 (49) gepubliceerd, 1093 (11) reeds geaccepteerd)); 5 afgewezen artikelen bleken 2 keer in verschillende tijdschriften te zijn gepubliceerd. Het tijdsinterval tussen afwijzing en publikatie van artikelen die na afwijzing gepubliceerd werden, was gemiddeld 11 maanden. Van alle gevonden gepubliceerde en voor publikatie geaccepteerde artikelen (n = 62; inclusief dubbelpublikaties) verschenen 25 in het Engels en 37 in het Nederlands.

Conclusie

Van artikelen die door het NTvG werden afgewezen werd 60 elders gepubliceerd.

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Postbus 75971, 1070 AZ Amsterdam.

H.R.Koene, arts-stagiair; dr.A.J.P.M.Overbeke, uitvoerend hoofdredacteur.

Contact H.R.Koene

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties