De prijs van gezonde voeding

Commentaar
11-04-2014
Jaap C. Seidell en Jutka Halberstadt

Veranderingen in de prijs en beschikbaarheid van voedsel hebben de afgelopen eeuw een enorme invloed gehad op ons bestedings- en voedingspatroon. Gaven we rond 1900 nog ruim de helft van ons inkomen uit aan voedsel, in 1960 was dat percentage nog maar 30% en dat daalde verder naar 16% in 1980 en 11% in 2011.1 Circa een derde van ons eetbudget gaat tegenwoordig op aan eten buiten de deur en kant-en-klaarmaaltijden. We hebben dus nog nooit zo goedkoop gegeten, maar de prijsdaling was niet voor alle soorten voedsel hetzelfde. De New York Times liet zien dat in de periode 1978-2008 verse groenten en fruit circa 40-50% duurder werden terwijl de prijzen van frisdrank en boter met zo’n 30% daalden en bier 15% goedkoper werd.2 Prijsontwikkelingen hebben onmiskenbaar een invloed op het koopgedrag van mensen. Een gezonder voedingspatroon kan daarom in theorie worden gestimuleerd door ...

Om deze pagina weer te geven moet u ingelogd zijn.

Heeft u nog geen abonnement?

Sluit een abonnement af

Heeft u al een abonnement?

Registreren

Log in als abonnee

Inloggegevens kwijt?