Vijf veelgestelde vragen beantwoord

Hoe eet je gezond én duurzaam?

Illustratie van een koe opgebouwd uit groente en fruit
Marjolein Visser
Margreet R. Olthof
Ingeborg A. Brouwer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7490
Abstract

Het is inmiddels wel duidelijk dat we voor ons eigen welzijn en dat van de planeet anders zullen moeten gaan eten. Maar hoe dan precies? De belangrijkste inzichten op een rij.

Samenvatting

De voedselproductie is verantwoordelijk voor 25% van de uitstoot van broeikasgassen en draagt bij aan de overexploitatie en vervuiling van de aarde. Daarmee is ze een bedreiging voor de gezondheid van mensen. Om in de toekomst de groeiende wereldbevolking gezond en duurzaam te voeden, zijn drastische veranderingen nodig in voedselproductie en voedselconsumptie. Niet iedereen hoeft vegetariër of veganist te worden, maar de consumptie van plantaardig voedsel moet omhoog en die van vlees en zuivel omlaag. Dit is duurzamer en gezond. Biologisch geteeld voedsel is niet per definitie duurzamer, maar bevat wel minder synthetische pesticiden en antibioticaresiduen en soms meer voedingsstoffen. Langetermijnstudies ontbreken om te concluderen of consumptie ervan gezonder is. Algemene tips voor gezond en duurzaam eten zijn: voorkom overconsumptie, verspil geen voedsel, gebruik slechts enkele porties zuivel per dag, eet minder vlees en vervang vlees door plantaardige eiwitbronnen als peulvruchten, noten, soja en granen.

Auteursinformatie

Vrije Universiteit Amsterdam, afd. Gezondheidswetenschappen, faculteit der Bètawetenschappen, Amsterdam: prof.dr.ir. M. Visser, voedingswetenschapper en epidemioloog; dr.ir. M.R. Olthof, voedingswetenschapper; prof.dr.ir. I.A. Brouwer, voedingswetenschapper.

Contact M. Visser (m.visser@vu.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Marjolein Visser ICMJE-formulier
Margreet R. Olthof ICMJE-formulier
Ingeborg A. Brouwer ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Public Health
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties