Kansrijk overheidsbeleid ter preventie van obesitas

Kassa
Josine M. Stuber
Joreintje D. Mackenbach
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7366
Abstract

De obesitasepidemie is deels het resultaat van een ongezonde voedselomgeving. Wat kan de overheid doen om die gezonder te maken? Een aantal kansrijke interventies nader belicht.

Samenvatting

Obesitas is een hardnekkig probleem: sinds 1990 is de prevalentie ervan verdubbeld. De veranderende voedselomgeving heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Ongezond voedsel is makkelijk verkrijgbaar en goedkoop en er wordt veel reclame voor gemaakt. Er zijn twee structurele oplossingen voor de ongezonde voedselomgeving: zelfregulering door de voedingsindustrie en overheidsregulering. In de praktijk blijkt zelfregulering maar beperkt effectief. Gezien de toenemende ziektelast en zorgkosten van obesitas lijkt overheidsregulering gepast. Lobby vanuit de voedselindustrie en het liberale politieke klimaat in Nederland lijken de invoering van effectieve maatregelen echter te belemmeren. Wij geven een overzicht van kansrijke beleidsmaatregelen voor het gezonder maken van de voedselomgeving ter preventie van obesitas: financiële prikkels, inperking van prijsacties en marketing van ongezonde producten, verbieden van ongezonde producten bij kassa’s en inperking van ongezond aanbod. Dit vereist terugdringing van commerciële invloeden op dit beleid, wat bewerkstelligd kan worden door meer aandacht voor en benoeming van deze invloeden.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie Vrije Universiteit, Amsterdam, afd. Epidemiologie en Data Science: dr. J.M. Stuber, diëtist en gezondheidswetenschapper; dr. J.D. Mackenbach, epidemioloog.

Contact J.D. Mackenbach (j.mackenbach@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Josine M. Stuber ICMJE-formulier
Joreintje D. Mackenbach ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Gezonde Zorg
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties